vehnäjauho

Vuohenputki-juustopiiras

Pohja:

2 dl kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1 dl maitoa tai kauramaitoa
(1 rkl sokeria)
1 dl sulatettua voita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
puoli tl suolaa

Täyte:

2 dl luomukermaa tai luomumaitoa
1 kananmuna
3 dl mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
4 dl hienoksi hakattua tuoretta vuohenputkea
noin 8-10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman suolaa

Valmistus:

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhoitetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Esikypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan.

Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma tai maito ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä vuohenputki- ja basilikasilppu sekä hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria.

Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

Maistuu ihanalta teen kanssa tai isompaan nälkään salaatin kera.

Ohje: Raija Kivimetsä
Lisää reseptejä ja vinkkejä villivihanneksiin: hortoilijat.blogspot.fi

reilut-suklaakeksit

(10 kpl)

• 1 dl reilun kaupan tummaa sokeria (esim. muscovado)
• 100 g vegaanista margariinia (esim. Keiju Laktoositon 70 %)
• 2 rkl vettä
• 0,25 tl suolaa
• 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
• 0,5 tl ruokasoodaa
• 3 dl vehnäjauhoja
• 100 g maidotonta reilun kaupan suklaata

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
2. Pilko suklaa veitsellä pieniksi paloiksi.
3. Sekoita sokeri, margariini, vesi, suola, vaniljajauhe ja ruokasooda kulhossa haarukalla.
4. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää taikinaan myös suklaa ja sekoita käsin tasaiseksi.
5. Jaa taikina kymmeneen osaan ja muotoile ne kekseiksi.
6. Paista esilämmitetyssä uunissa 8–10 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet hiukan väriä.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

kardemummainen-kesäkurpitsakakku

• 1 dl vettä
• 2 dl öljyä
• 4 dl sokeria (3 dl riittää myös)
• 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
• 1 tl vaniljajauhetta
• 1 tl suolaa
• 2 tl kardemummaa
• 7 dl vehnäjauhoja
• 0,5 tl ruokasoodaa
• 0,25 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 170 °C:en ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
2. Yhdistä vesi, öljy, sokeri, hienolla terällä raastettu kesäkurpitsa, vanilja, suola ja kardemumma ja sekoita.
3. Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten märkien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
4. Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.
5. Paista esilämmitetyssä uunissa 30 minuuttia eli kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin ja kakku on sisältä kypsä.
6. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja tarjoile.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

hernesosekeitto

Voit tehdä halutessasi keiton myös keitetyistä herneistä: laita niitä 8 dl.

1-2 sipulia
pari perunaa tai 2 dl keitettyä rikottua ohraa
4 dl vettä
2 pss (400 g) pakasteherneitä
2 dl kaurakermaa + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua basilikaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
suolaa
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006

porkkanasämpylät

(n. 18 kpl)

• 3 keskikokoista porkkanaa
• 5 dl kauramaitoa, vettä tai porkkanamehua
• 1 pss kuivahiivaa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl suolaa
• 2 dl kauraleseitä
• 13–15 dl vehnäjauhoja
• 100 g margariinia

1. Raasta porkkanat hienolla terällä, kaada niiden joukkoon kauramaito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
2. Mittaa nesteen joukkoon kuivahiiva, sokeri, suola sekä kauraleseet ja anna turvota viisi minuuttia.
3. Sekoita joukkoon puolet vehnäjauhoista sekä huoneenlämpöinen margariini.
4. Ala vaivata taikinaa ja lisää vehnäjauhoja niin kauan, että saat kiinteän ja kimmoisan taikinan.
5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
6. Jaa taikina kahdeksaantoista osaan ja nosta taikinamöhkäleet kahdelle uunipellille kohoamaan pariksikymmeneksi minuutiksi. Voit toki myös pyöritellä taikinan sämpylöiksi, jos haluat säännönmukaisia sämpylöitä.
7. Paista sämpylät pellillinen kerrallaan 12–14 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Sämpylöistä voi tehdä aamiaisen lisäksi vaikkapa burgereita. Tässä kuvassa burgereiden välissä on soijaleike, tomaattia, paprikaa, salaattia sekä sipulia. Burgerit on tarjoiltu herneiden sekä uunissa paahdettujen bataattilohkojen ja kukkakaalisiivujen kera.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

mustikkabostonkakku

Mustikkapullat voi paistaa yksittäinkin paistamalla ne muffinivuoassa leikkuupinta ylöspäin. Jos mahdollista, niin käytä jäisiä mustikoita, koska silloin taikinan rullaaminen on huomattavasti siistimpää ja miellyttävämpää.

1 annos peruspulla taikinaa *

täyte:
1 pss (200 g) mustikoita
0,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

pinnalle:
1 dl tomusokeria
tilkka vettä

1. Valmista peruspullataikina ohjeen mukaan.
2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ja levitä taikinalle mustikat, sokeri ja perunajauhot. Rullaa taikina ja leikkaa siitä noin 5 cm:n viipaleita.
3. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka halkaisijaltaan noin 20-25 cm ja nosta taikinarullat siihen leikkauspinta ylöspäin. Kohota pullat peitettyinä lämpimässä.
4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pullan pinta alkaa ruskistua liikaa.
5. Jäähdytä pulla vuoassaan ja koristele tomusokeri-vesi kuorrutuksella.

*Peruspullataikina

2,5 dl kauramaitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 tl jauhettua kaardemummaa
0,75 dl sokeria
6-8 dl vehnäjauhoja tai 2 dl grahamjauhoja ja 4-6 dl vehnäjauhoja
0,5-1 dl öljyä
voiteluun vesi-siirappiseosta

1. Ota kaikki tarvittavat ainekset esille pari tuntia ennen leipomista, jotta ne ovat huoneenlämpöisiä.
2. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja suurin osa vehnäjauhoista. Alusta taikinaan öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetki.
3. Kohota taikinaa peitettynä kaksinkertaiseksi n.30 minuuttia.
4. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

Tiskivuoren takaa sienikeitto

2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
n. 1 l kasvislientä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
kermaa (ruoka tai kuohu)
sulatejuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.) Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi