valkosipuli

hapankurkut

Eestiläiset hapankurkut eli hapukurk

Kurkkujen salaisuus on maitohappokäyminen. Tärkein asia kurkkujen onnistumiselle on kurkkujen, mausteiden, työvälineiden jne. puhtaus valmistamisen aikana. Ohjetta pitää noudattaa kurinalaisesti. Varaa pari 3 - 5 litran lasipurkkia ja pese ne. Älä täytä purkkeja liian täyteen.

4 kg kiinteitä ja tasakokoisia avomaan kurkkuja
4 l vettä
2,5 dl karkeaa merisuolaa
2 – 3 laakerinlehteä
50 gr tuoretta piparjuurta
reilusti mustaherukan lehtiä
reilusti kruunutilliä eli tillin varsia kukintoineen
maun mukaan 3 – 7 valkosipulin kynttä

1. Huuhdo ja harjaa kurkut huolellisesti pehmeällä harjalla niin, että kurkut pysyvät ehyinä. Huuhdo ja valuta mustaherukan lehdet ja tilli. Kuori piparjuuri ja vuole se ohuiksi lastuiksi esim. perunankuorimaveitsellä. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Pese käsiäsi ja työvälineitä mennen tullen.

2. Kiehauta vesi, laakerinlehdet ja suola. Anna liemen jäähtyä n. 37–asteiseksi.

3. Liemen jäähtyessä lado kurkut kerroksittain mustaherukan lehtien ja mausteiden kanssa puhtaisiin lasitölkkeihin. Laita lehtiä ja mausteita myös purkin pohjalle. Päälle viimeiseksi reilusti herukan lehtiä ja tilliä.

4. Kaada kurkkujen päälle kädenlämpöiseksi jäähtynyt liemi. Liemen tulee peittää kurkut ja mausteet kokonaan. Kallistele tölkkiä, jotta saat kurkkujen väliin mahdollisesti jääneet ilmakuplat pois. Jotta kurkut pysyvät varmasti liemen alla, laita kurkkujen päälle esim. voipaperista pari senttiä paksuksi rutattu ”sisäkansi” tai viilipurkin pohjasta leikattu levy + kelmuun kääritty kivi tai muu paino. Suojaa purkit kelmulla tai laita kannet kevyesti päälle, ei siis vielä tiukasti kiinni. Jätä tölkit kahdeksi päiväksi huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan käymisen alkamiseksi.

5. Kahden päivän jälkeen kuori mahdollinen pintaan noussut valkoinen kelmu tai vaahto. Se ei ole merkki pilaantumisesta vaan kuuluu maitohappokäymiseen. Liemen pitää edelleen peittää kurkut kokonaan. Siirrä tässä vaiheessa tölkit viileään. Kellari, viileäkaappi tai jääkaapin alaosa on hyvä. Tölkkien tulee viileässäkin olla vain kevyesti suljettuina ensimmäisen kahden viikon ajan, sillä käyminen jatkuu vielä.

Kahden viikon jälkeen tarkista, että liemi peittää kurkut ja poista mahdollinen kelmu. Tässä vaiheessa kannet suljetaan kunnolla. Jos lientä ei ole tarpeeksi, keitä 10 % suolaliemi, jäähdytä ja lisää. Nyt kurkut laitetaan jääkaappiin, kylmiöön tai kylmään kellariin.

6. Jos liemi jonkun ajan kuluttua vaikuttaa samealta, vaihda tilalle uusi keitetty ja kylmäksi jäähdytetty liemi. (tätä en ole juuri joutunut tekemään).

7. Kurkut ovat valmiita 1 - 2 viikon kuluttua tölkkien sulkemisesta ja säilyvät koko talven - jos säilyvät.... nami nami!

Ohje: Kaija Helle

peruna-sienisalaatti

1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia

1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

hamppupihvit2_171

7 pihviä

  • 1 keskikokoinen (noin 100 g) kiinteämaltoinen peruna
  • 4 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2-3 valkosipunkynttä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl basilikaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä pihvien paistamiseen
  1. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet.
  3. Hienonna perunaraaste, valkosipulinkynnet, hampunsiemenet, vesi ja öljy sauvasekoittimella.
  4. Sekoita pihvitaikinaan kaikki loput ainekset. Anna taikinan vetäytyä viileässä muutama minuutti.
  5. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista ne pannulla reilussa öljyssä keskilämmöllä. Jos taikina jää löysäksi, niin pihvit voi muotoilla loppuun paistinpannulla.
  6. Tarjoile hamppupihvien kanssa perunalisuketta tai couscousia. Kokeile hamppupihvejä myös hampurilaisissa. Kokeile hamppupihvien kastikkeena bbq-maustekastiketta tai ketsuppia.

Resepti: Vegaanin kotiruokakirja. Nieminen Jere. Kustannusosakeyhtiö Moreeni. 2010.

Tiskivuoren takaa Uunijuurekset

Juurekset taitavat todellisuudessa olla se talven ainoa ilmastoystävällinen ja ennen kaikkea edullinen sesonkituote. Käytännössähän pussi porkkanoita tai punajuuria ei maksa paljon mitään ja niistä syntyy vaikka minkälaista keittoa ja pataa.

Uunijuurekset sopivat pääruoaksi sellaisenaan tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. Itse valmisteluun ei paljoa aikaa kulu, mutta toki kypsennysaika on pitkähkö.

Uunijuurekset
Porkkanaa
Palsternakkaa
Punajuurta
Perunaa
Punasipulia
Hunajaa
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
Timjamia
Rosmariinia
Valkosipulia

Kuori ja lohko juurekset, sekoita öljyyn hunaja, balsamico ja mausteet ja kaada juuresten päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

chiliherneet

250 g (3 dl) kuivattuja herneitä
1 dl rypsiöljyä
0,75 dl grahamjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
4 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
3 rkl sinappia
2 rkl punaista tabaskokastiketta tai 3 tl chilijauhetta ja 1 rkl vettä
4 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua persiljaa tai meiramia

1. Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
2. Sekoita kaikki ainekset herneiden joukkoon.
3. Levitä herneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda herneitä 250-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Seuraa herneiden paistumista – ne palavat helposti.
4. Anna chiliherneiden jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile leffaillan naposteluherkkuna. Säilytä chiliherneitä hyvin hengittävässä astiassa huoneenlämmössä.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

Tiskivuoren takaa kesakurpitsavuoka

Tämä kesäkurpitsavuoka on jokseenkin perinteinen kasvisruoka, joka sisältää kermalla ja juustolla kuorrutettuja kasviksia. Vuoka ei välttämättä ole paras pitämään nälkää, mutta se on sitäkin herkullisempi. Jos vuoan tekee pääruoaksi, ovat punaiset linssit proteiinien kannalta tarpeellinen lisä tomaattikastikkeeseen.

Kesäkurpitsavuoka

öljyä
sipuli
valkosipulinkynsi
1 tlk tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
kaksi kesäkurpitsaa
sieniä (esimerkiksi herkkusieniä)
juustoraastetta
noin 1 dl kermaa
hieman sokeria
suolaa
pippuria
persiljaa
oreganoa
tilliä

Paloittele sienet, silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska ja -pyre sekä sienet. Mausta, lisää sokeri ja hauduta hetki. Kaada tomaattikastike voideltuun vuokaan. Lado kastikkeen päälle halkaistut kesäkurpitsat, ripottele pinnalle suolaa. Kaada päälle kermaa ja ripottele juustoa. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Nauti esimerkiksi paahdetun leivän kanssa tai sellaisenaan. Jos haluat tuhdimman version, lisää 1 dl punaisia linssejä ja hieman vettä tomaattikastikkeeseen.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi