suppilovahvero

peruna-sienisalaatti

1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia

1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

Tiskivuoren takaa sienikeitto

2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
n. 1 l kasvislientä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
kermaa (ruoka tai kuohu)
sulatejuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.) Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi