sipuli

hernesosekeitto

Voit tehdä halutessasi keiton myös keitetyistä herneistä: laita niitä 8 dl.

1-2 sipulia
pari perunaa tai 2 dl keitettyä rikottua ohraa
4 dl vettä
2 pss (400 g) pakasteherneitä
2 dl kaurakermaa + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua basilikaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
suolaa
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006

haikkukäristys

500 g Highland ulko-, kulma tai lapapaistia tai sisäpaistia
1 sipuli
1-2 ploa olutta
voita
suolaa
maustepippuria

Vuole kohmeisesta lihasta mahdollisimman ohuita lastuja (kuten poronkäristyksessä). Ruskista lihalastut ja sipuli voissa. Mausta ne. Laita uunipataan ja päälle olut.
Hauduta uunissa 170 asteessa n 2 h. Tarjoa perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

Ohje: Ojalan tila

DSC_0037

1 kg highland-jauhelihaa
2 dl kermaa
2,5 dl korppujauhomausteseosta
2-3 kananmunaa
2 isoa sipulia

Kuori ja pilko sipulit, kuullota niitä pannulla (älä rus-
kista). Kaada sipulit, kerma, munat ja korppujauhoseos
kulhoon. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin tasaiseksi.
Pyörittele lihapulliksi ja paista pannulla voissa /
öljyssä. Voit paistaa pyörykät myös uunissa, mutta täl-
löin on hyvä lisätä vähän rasvaa taikinaan.
Makua voi vaihdella lisäämällä taikinaan tomaattimurs-
kaa, mikä taas vaatii panulla paistaessa vähän enem-
män rasvaa.
Samasta taikinasta saa myös hyvän murekkeen uuni-
vuokaan joko sellaisenaan tai täyteeksi aurajuustoa ja
tomaattia, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa,
herkkusieniä jne…
Uuni 175 astetta ja paistoaikaa n. 45 min

Ohje: Ojalan tila

Tiskivuoren takaa sienikeitto

2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
n. 1 l kasvislientä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
kermaa (ruoka tai kuohu)
sulatejuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.) Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi