porkkana

porkkanasämpylät

(n. 18 kpl)

• 3 keskikokoista porkkanaa
• 5 dl kauramaitoa, vettä tai porkkanamehua
• 1 pss kuivahiivaa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl suolaa
• 2 dl kauraleseitä
• 13–15 dl vehnäjauhoja
• 100 g margariinia

1. Raasta porkkanat hienolla terällä, kaada niiden joukkoon kauramaito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
2. Mittaa nesteen joukkoon kuivahiiva, sokeri, suola sekä kauraleseet ja anna turvota viisi minuuttia.
3. Sekoita joukkoon puolet vehnäjauhoista sekä huoneenlämpöinen margariini.
4. Ala vaivata taikinaa ja lisää vehnäjauhoja niin kauan, että saat kiinteän ja kimmoisan taikinan.
5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
6. Jaa taikina kahdeksaantoista osaan ja nosta taikinamöhkäleet kahdelle uunipellille kohoamaan pariksikymmeneksi minuutiksi. Voit toki myös pyöritellä taikinan sämpylöiksi, jos haluat säännönmukaisia sämpylöitä.
7. Paista sämpylät pellillinen kerrallaan 12–14 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Sämpylöistä voi tehdä aamiaisen lisäksi vaikkapa burgereita. Tässä kuvassa burgereiden välissä on soijaleike, tomaattia, paprikaa, salaattia sekä sipulia. Burgerit on tarjoiltu herneiden sekä uunissa paahdettujen bataattilohkojen ja kukkakaalisiivujen kera.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

porkkanasosekeitto

Tarjoa keiton kanssa esimerkiksi ruisnappeja. Vaihtelun ja paremman ravintoarvon vuoksi voit joskus korvata osan porkkanoista palsternakalla.

2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
500 g porkkanoita
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua jeeraa
5 dl vettä
0,5 kasvisliemikuutio
tuoretta korianteria

1. Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet
2. Kuumenna öljy ja kuullota sipulia ja valkosipulia yhdessä inkiväärin ja jeeran kanssa muutama minuutti. Lisää porkkanat, sekoita ja kypsennä hetki.
3. Lisää vesi ja liemikuutio. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä kannen alla kypsäksi, noin 15-20 minuuttia.
4. Soseuta sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Silppua pinnalle tuoretta korianteria.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

Tiskivuoren takaa Uunijuurekset

Juurekset taitavat todellisuudessa olla se talven ainoa ilmastoystävällinen ja ennen kaikkea edullinen sesonkituote. Käytännössähän pussi porkkanoita tai punajuuria ei maksa paljon mitään ja niistä syntyy vaikka minkälaista keittoa ja pataa.

Uunijuurekset sopivat pääruoaksi sellaisenaan tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. Itse valmisteluun ei paljoa aikaa kulu, mutta toki kypsennysaika on pitkähkö.

Uunijuurekset
Porkkanaa
Palsternakkaa
Punajuurta
Perunaa
Punasipulia
Hunajaa
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
Timjamia
Rosmariinia
Valkosipulia

Kuori ja lohko juurekset, sekoita öljyyn hunaja, balsamico ja mausteet ja kaada juuresten päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

lammaspyttäri 010

Lammas on erinomainen maisemanhoitaja ja tämä pyttäri valmistuu käden käänteessä.

Ainekset:

  • kotimaista lampaanlihasäilykettä
  • 1 iso peruna
  • 5 porkkanaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl persiljaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus paprikajauhetta
  • 0,5 dl parmesanjuustoa
  • voita tai öljyä paistamiseen
  1. Pilko peruna ja porkkana pieniksi paloiksi ja keitä kypsiksi kasvisliemessä.
  2. Paista pannulla rasvassa lampaanliha, peruna ja porkkana.
  3. Lisää joukkoon mausteet, anna muhia.
  4. Lisää lopuksi parmesanjuusto.
  5. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Ohje: Sarin Niittypalvelut

12 5 2015 042

Tämän reseptin alkuperäinen versio löytyy Kodin kuvalehdestä 24.1.2013.
Kevään kunniaksi päätin korvata rucolan pihasta löytyvillä villivihanneksilla. Ilmainen ja vielä terveellisempi vaihtoehto kaupan salaatille! Tällä kertaa mukaan päätyi nuoria voikukan ja vuohenputken lehtiä, ahomansikan ja siankärsämön lehtiä sekä poimulehteä.

***
Lämmin porkkana-feta-villivihannessalaatti
4 hengelle lisäkkeenä

500 g porkkanaa
noin 5 dl villivihanneksia
100 g fetaa
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori ja puolita porkkanat. Laita ne uunivuokaan ja paista noin 40 min tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä.
Yhdistä kastikeaineet ja pirskottele porkkanoille.
Lisää villivihannekset, murusteltu feta ja paahdetut pinjansiemenet. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.