Juurekset taitavat todellisuudessa olla se talven ainoa ilmastoystävällinen ja ennen kaikkea edullinen sesonkituote. Käytännössähän pussi porkkanoita tai punajuuria ei maksa paljon mitään ja niistä syntyy vaikka minkälaista keittoa ja pataa.
Uunijuurekset sopivat pääruoaksi sellaisenaan tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. Itse valmisteluun ei paljoa aikaa kulu, mutta toki kypsennysaika on pitkähkö.
1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia
1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.
Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.
1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.
Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006