nokkonen

Viherpirtelö

(1 annos)

n. 2 dl vettä
2-3 dl mustikoita
1 omena
1/2 kurkku
2 kourallista tuoretta nokkosta
(1/2 rkl hunajaa)

Laita tehosekoittimeen ensin vesi ja nokkoset ja soseuta kunnes vesi on tasaisen vihreää. Laita sekaan muut ainekset ja soseuta. Lisää tarvittaessa hunajaa makeutukseksi.

Nokkosen tilalle voit kokeilla laittaa myös esim. kourallinen persiljaa + muutama sellerin varsi.

Ohje: Ekokampaamo Shanti
Kuva: Sarin Niittypalvelut

peruna-sienisalaatti

1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia

1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.