mustapippuri

Tiskivuoren takaa Uunijuurekset

Juurekset taitavat todellisuudessa olla se talven ainoa ilmastoystävällinen ja ennen kaikkea edullinen sesonkituote. Käytännössähän pussi porkkanoita tai punajuuria ei maksa paljon mitään ja niistä syntyy vaikka minkälaista keittoa ja pataa.

Uunijuurekset sopivat pääruoaksi sellaisenaan tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. Itse valmisteluun ei paljoa aikaa kulu, mutta toki kypsennysaika on pitkähkö.

Uunijuurekset
Porkkanaa
Palsternakkaa
Punajuurta
Perunaa
Punasipulia
Hunajaa
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
Timjamia
Rosmariinia
Valkosipulia

Kuori ja lohko juurekset, sekoita öljyyn hunaja, balsamico ja mausteet ja kaada juuresten päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

hernesosekeitto

Voit tehdä halutessasi keiton myös keitetyistä herneistä: laita niitä 8 dl.

1-2 sipulia
pari perunaa tai 2 dl keitettyä rikottua ohraa
4 dl vettä
2 pss (400 g) pakasteherneitä
2 dl kaurakermaa + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua basilikaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
suolaa
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006

lammaspyttäri 010

Lammas on erinomainen maisemanhoitaja ja tämä pyttäri valmistuu käden käänteessä.

Ainekset:

  • kotimaista lampaanlihasäilykettä
  • 1 iso peruna
  • 5 porkkanaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl persiljaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus paprikajauhetta
  • 0,5 dl parmesanjuustoa
  • voita tai öljyä paistamiseen
  1. Pilko peruna ja porkkana pieniksi paloiksi ja keitä kypsiksi kasvisliemessä.
  2. Paista pannulla rasvassa lampaanliha, peruna ja porkkana.
  3. Lisää joukkoon mausteet, anna muhia.
  4. Lisää lopuksi parmesanjuusto.
  5. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Ohje: Sarin Niittypalvelut

chiliherneet

250 g (3 dl) kuivattuja herneitä
1 dl rypsiöljyä
0,75 dl grahamjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
4 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
3 rkl sinappia
2 rkl punaista tabaskokastiketta tai 3 tl chilijauhetta ja 1 rkl vettä
4 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua persiljaa tai meiramia

1. Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
2. Sekoita kaikki ainekset herneiden joukkoon.
3. Levitä herneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda herneitä 250-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Seuraa herneiden paistumista – ne palavat helposti.
4. Anna chiliherneiden jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile leffaillan naposteluherkkuna. Säilytä chiliherneitä hyvin hengittävässä astiassa huoneenlämmössä.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

Tiskivuoren takaa sienikeitto

2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
n. 1 l kasvislientä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
kermaa (ruoka tai kuohu)
sulatejuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.) Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

12 5 2015 042

Tämän reseptin alkuperäinen versio löytyy Kodin kuvalehdestä 24.1.2013.
Kevään kunniaksi päätin korvata rucolan pihasta löytyvillä villivihanneksilla. Ilmainen ja vielä terveellisempi vaihtoehto kaupan salaatille! Tällä kertaa mukaan päätyi nuoria voikukan ja vuohenputken lehtiä, ahomansikan ja siankärsämön lehtiä sekä poimulehteä.

***
Lämmin porkkana-feta-villivihannessalaatti
4 hengelle lisäkkeenä

500 g porkkanaa
noin 5 dl villivihanneksia
100 g fetaa
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori ja puolita porkkanat. Laita ne uunivuokaan ja paista noin 40 min tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä.
Yhdistä kastikeaineet ja pirskottele porkkanoille.
Lisää villivihannekset, murusteltu feta ja paahdetut pinjansiemenet. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.