kaurakerma

hernesosekeitto

Voit tehdä halutessasi keiton myös keitetyistä herneistä: laita niitä 8 dl.

1-2 sipulia
pari perunaa tai 2 dl keitettyä rikottua ohraa
4 dl vettä
2 pss (400 g) pakasteherneitä
2 dl kaurakermaa + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua basilikaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
suolaa
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006

peruna-sienisalaatti

1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia

1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.