chili

chiliherneet

250 g (3 dl) kuivattuja herneitä
1 dl rypsiöljyä
0,75 dl grahamjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
4 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
3 rkl sinappia
2 rkl punaista tabaskokastiketta tai 3 tl chilijauhetta ja 1 rkl vettä
4 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua persiljaa tai meiramia

1. Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
2. Sekoita kaikki ainekset herneiden joukkoon.
3. Levitä herneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda herneitä 250-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Seuraa herneiden paistumista – ne palavat helposti.
4. Anna chiliherneiden jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile leffaillan naposteluherkkuna. Säilytä chiliherneitä hyvin hengittävässä astiassa huoneenlämmössä.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

hamppupihvit2_171

7 pihviä

  • 1 keskikokoinen (noin 100 g) kiinteämaltoinen peruna
  • 4 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2-3 valkosipunkynttä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl basilikaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä pihvien paistamiseen
  1. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet.
  3. Hienonna perunaraaste, valkosipulinkynnet, hampunsiemenet, vesi ja öljy sauvasekoittimella.
  4. Sekoita pihvitaikinaan kaikki loput ainekset. Anna taikinan vetäytyä viileässä muutama minuutti.
  5. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista ne pannulla reilussa öljyssä keskilämmöllä. Jos taikina jää löysäksi, niin pihvit voi muotoilla loppuun paistinpannulla.
  6. Tarjoile hamppupihvien kanssa perunalisuketta tai couscousia. Kokeile hamppupihvejä myös hampurilaisissa. Kokeile hamppupihvien kastikkeena bbq-maustekastiketta tai ketsuppia.

Resepti: Vegaanin kotiruokakirja. Nieminen Jere. Kustannusosakeyhtiö Moreeni. 2010.