hernesosekeitto

Voit tehdä halutessasi keiton myös keitetyistä herneistä: laita niitä 8 dl.

1-2 sipulia
pari perunaa tai 2 dl keitettyä rikottua ohraa
4 dl vettä
2 pss (400 g) pakasteherneitä
2 dl kaurakermaa + 2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kuivattua basilikaa
1/8 tl jauhettua mustapippuria
suolaa
(paahdettuja auringonkukansiemeniä)

1. Pese ja kuori perunat. Pilko perunat kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Keitä sipulia ja perunoita vedessä kunnes ovat kypsiä.
3. Lisää mausteet ja herneet. Soseuta ja lisää kerma. Lämmitä keitto uudelleen.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006

hernepaistikkaat

1 sipuli
1 porkkana
150 g pakastepinaattia
1 tlk (435 g) kasvishernekeittoa
noin 1 dl perunajauhoja
0,5 dl puurohiutaleita
1 rkl kuivattua meiramia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
rypsiöljyä tai margariinia paistamiseen

1. Silppua sipuli, raasta porkkana ja sulata pakastepinaatti.
2. Valmista paistikastaikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa.
3. Muotoile taikinasta ohuehkoja pihvejä ja paista ne pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi paistikkaiksi – noin 3 minuuttia per puoli. Tee ensin koepaistikas. Jos kääntäminen ei onnistu, lisää taikinaan hieman perunajauhoja. Paistikkaista ei kannata tehdä liian paksuja, sillä se pidentää paistamisaikaa.
4. Tarjoile hernepaistikkaat hampurilaisen välissä tai perunalisäkkeen kera.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

12 5 2015 042

Tämän reseptin alkuperäinen versio löytyy Kodin kuvalehdestä 24.1.2013.
Kevään kunniaksi päätin korvata rucolan pihasta löytyvillä villivihanneksilla. Ilmainen ja vielä terveellisempi vaihtoehto kaupan salaatille! Tällä kertaa mukaan päätyi nuoria voikukan ja vuohenputken lehtiä, ahomansikan ja siankärsämön lehtiä sekä poimulehteä.

***
Lämmin porkkana-feta-villivihannessalaatti
4 hengelle lisäkkeenä

500 g porkkanaa
noin 5 dl villivihanneksia
100 g fetaa
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori ja puolita porkkanat. Laita ne uunivuokaan ja paista noin 40 min tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä.
Yhdistä kastikeaineet ja pirskottele porkkanoille.
Lisää villivihannekset, murusteltu feta ja paahdetut pinjansiemenet. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.

Viherpirtelö

(1 annos)

n. 2 dl vettä
2-3 dl mustikoita
1 omena
1/2 kurkku
2 kourallista tuoretta nokkosta
(1/2 rkl hunajaa)

Laita tehosekoittimeen ensin vesi ja nokkoset ja soseuta kunnes vesi on tasaisen vihreää. Laita sekaan muut ainekset ja soseuta. Lisää tarvittaessa hunajaa makeutukseksi.

Nokkosen tilalle voit kokeilla laittaa myös esim. kourallinen persiljaa + muutama sellerin varsi.

Ohje: Ekokampaamo Shanti
Kuva: Sarin Niittypalvelut

hamppupihvit2_171

7 pihviä

  • 1 keskikokoinen (noin 100 g) kiinteämaltoinen peruna
  • 4 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2-3 valkosipunkynttä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl basilikaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä pihvien paistamiseen
  1. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet.
  3. Hienonna perunaraaste, valkosipulinkynnet, hampunsiemenet, vesi ja öljy sauvasekoittimella.
  4. Sekoita pihvitaikinaan kaikki loput ainekset. Anna taikinan vetäytyä viileässä muutama minuutti.
  5. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista ne pannulla reilussa öljyssä keskilämmöllä. Jos taikina jää löysäksi, niin pihvit voi muotoilla loppuun paistinpannulla.
  6. Tarjoile hamppupihvien kanssa perunalisuketta tai couscousia. Kokeile hamppupihvejä myös hampurilaisissa. Kokeile hamppupihvien kastikkeena bbq-maustekastiketta tai ketsuppia.

Resepti: Vegaanin kotiruokakirja. Nieminen Jere. Kustannusosakeyhtiö Moreeni. 2010.

Vuohenputki-juustopiiras

Pohja:

2 dl kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1 dl maitoa tai kauramaitoa
(1 rkl sokeria)
1 dl sulatettua voita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
puoli tl suolaa

Täyte:

2 dl luomukermaa tai luomumaitoa
1 kananmuna
3 dl mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
4 dl hienoksi hakattua tuoretta vuohenputkea
noin 8-10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman suolaa

Valmistus:

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhoitetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Esikypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan.

Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma tai maito ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä vuohenputki- ja basilikasilppu sekä hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria.

Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

Maistuu ihanalta teen kanssa tai isompaan nälkään salaatin kera.

Ohje: Raija Kivimetsä
Lisää reseptejä ja vinkkejä villivihanneksiin: hortoilijat.blogspot.fi

pinaatti-hernekastike pastalle

200 g tuoreita herneitä tai pakasteherneitä
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
150 g pakastepinaattia
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl vettä perunajauhojen suurustamiseen
1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä (tai rouhittuja saksan- tai hasselpähkinöitä)
2 rkl kuivattua persiljaa
1,5 tl jauhettua korianteria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
rypsiöljyä tai margariinia kuullottamiseen
Koristeluun: auringonkukan- tai pinjansiemeniä tai rouhittuja saksan- tai hasselpähkinöitä

1. Sulata herneet, jos käytät pakasteherneitä. Survo herneet sauvasekoittimella, perunanuijalla tai tehosekoittimessa.
2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kaada tilkka öljyä kattilaan ja kuullota sipulisilppua öljyssä parin minuutin ajan.
3. Lisää hernesurvos ja pakastepinaatti kattilaan. Kuumenna seosta hieman.
4. Valmista suuruste sekoittamalla perunajauhot kylmään veteen.
5. Lisää suuruste ja loput ainekset kattilaan. Kuumenna kastike tarjoiluun sopivaksi.
6. Tarjoile kastike spagetin, tagliatellen tai kuviopastan kera. Ripottele annosten päälle siemeniä tai pähkinöitä koristeeksi.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. 2008.

Tiskivuoren takaa sienikeitto

2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
voita
n. 1 l kasvislientä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
kermaa (ruoka tai kuohu)
sulatejuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Murenna sienet pieneen määrään vettä ja anna niiden liota hetki, jotta neste imeytyy sieniin. Silppua sipuli ja kuullota sitä voissa. Lisää joukkoon liotetut suppilovahverot nesteineen ja hämmentele hetken aikaan. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin vartin ajan. (Hifistelijä keittänee liemen itse, minä laitoin valmista kasvisfondia veteen. Liemikuutioista sanoudun kuitenkin irti.) Valmista suuruste sekoittamalla jauhot pariin desilitraan vettä. Kaada suuruste ohuena nauhana veteen ja anna keiton kiehua vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon pippuria, kermaa ja sulatejuustoa. Itse laitoin noin kolmanneksen perinteisestä Koskenlaskija-paketista. Lisää suolaa tarvittaessa. Ennen kerman ja juuston lisäämistä voi sieniä hieman hienontaa tasaisemmiksi sauvasekoittimella. Keitto on valmista, kunhan juusto on sulanut kunnolla.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

mustikka-vanilja-limesoijajogurtti

(yksi annos)

• 0,5 tl limen mehua
• hyppysellinen vaniljajauhetta
• maun mukaan steviaa (tai sokeria)
• 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
• kourallinen tuoreita pensasmustikoita tai mustikoita

1. Yhdistä limen mehu, vanilja ja stevia.
2. Sekoita joukkoon soijajogurtti.
3. Lisää vielä lopuksi marjat ja lusikoi suuhusi.

Kamomillan konditoria -vegaaniruokablogi

porkkanasämpylät

(n. 18 kpl)

• 3 keskikokoista porkkanaa
• 5 dl kauramaitoa, vettä tai porkkanamehua
• 1 pss kuivahiivaa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl suolaa
• 2 dl kauraleseitä
• 13–15 dl vehnäjauhoja
• 100 g margariinia

1. Raasta porkkanat hienolla terällä, kaada niiden joukkoon kauramaito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
2. Mittaa nesteen joukkoon kuivahiiva, sokeri, suola sekä kauraleseet ja anna turvota viisi minuuttia.
3. Sekoita joukkoon puolet vehnäjauhoista sekä huoneenlämpöinen margariini.
4. Ala vaivata taikinaa ja lisää vehnäjauhoja niin kauan, että saat kiinteän ja kimmoisan taikinan.
5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
6. Jaa taikina kahdeksaantoista osaan ja nosta taikinamöhkäleet kahdelle uunipellille kohoamaan pariksikymmeneksi minuutiksi. Voit toki myös pyöritellä taikinan sämpylöiksi, jos haluat säännönmukaisia sämpylöitä.
7. Paista sämpylät pellillinen kerrallaan 12–14 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Sämpylöistä voi tehdä aamiaisen lisäksi vaikkapa burgereita. Tässä kuvassa burgereiden välissä on soijaleike, tomaattia, paprikaa, salaattia sekä sipulia. Burgerit on tarjoiltu herneiden sekä uunissa paahdettujen bataattilohkojen ja kukkakaalisiivujen kera.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

hapankurkut

Eestiläiset hapankurkut eli hapukurk

Kurkkujen salaisuus on maitohappokäyminen. Tärkein asia kurkkujen onnistumiselle on kurkkujen, mausteiden, työvälineiden jne. puhtaus valmistamisen aikana. Ohjetta pitää noudattaa kurinalaisesti. Varaa pari 3 - 5 litran lasipurkkia ja pese ne. Älä täytä purkkeja liian täyteen.

4 kg kiinteitä ja tasakokoisia avomaan kurkkuja
4 l vettä
2,5 dl karkeaa merisuolaa
2 – 3 laakerinlehteä
50 gr tuoretta piparjuurta
reilusti mustaherukan lehtiä
reilusti kruunutilliä eli tillin varsia kukintoineen
maun mukaan 3 – 7 valkosipulin kynttä

1. Huuhdo ja harjaa kurkut huolellisesti pehmeällä harjalla niin, että kurkut pysyvät ehyinä. Huuhdo ja valuta mustaherukan lehdet ja tilli. Kuori piparjuuri ja vuole se ohuiksi lastuiksi esim. perunankuorimaveitsellä. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Pese käsiäsi ja työvälineitä mennen tullen.

2. Kiehauta vesi, laakerinlehdet ja suola. Anna liemen jäähtyä n. 37–asteiseksi.

3. Liemen jäähtyessä lado kurkut kerroksittain mustaherukan lehtien ja mausteiden kanssa puhtaisiin lasitölkkeihin. Laita lehtiä ja mausteita myös purkin pohjalle. Päälle viimeiseksi reilusti herukan lehtiä ja tilliä.

4. Kaada kurkkujen päälle kädenlämpöiseksi jäähtynyt liemi. Liemen tulee peittää kurkut ja mausteet kokonaan. Kallistele tölkkiä, jotta saat kurkkujen väliin mahdollisesti jääneet ilmakuplat pois. Jotta kurkut pysyvät varmasti liemen alla, laita kurkkujen päälle esim. voipaperista pari senttiä paksuksi rutattu ”sisäkansi” tai viilipurkin pohjasta leikattu levy + kelmuun kääritty kivi tai muu paino. Suojaa purkit kelmulla tai laita kannet kevyesti päälle, ei siis vielä tiukasti kiinni. Jätä tölkit kahdeksi päiväksi huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan käymisen alkamiseksi.

5. Kahden päivän jälkeen kuori mahdollinen pintaan noussut valkoinen kelmu tai vaahto. Se ei ole merkki pilaantumisesta vaan kuuluu maitohappokäymiseen. Liemen pitää edelleen peittää kurkut kokonaan. Siirrä tässä vaiheessa tölkit viileään. Kellari, viileäkaappi tai jääkaapin alaosa on hyvä. Tölkkien tulee viileässäkin olla vain kevyesti suljettuina ensimmäisen kahden viikon ajan, sillä käyminen jatkuu vielä.

Kahden viikon jälkeen tarkista, että liemi peittää kurkut ja poista mahdollinen kelmu. Tässä vaiheessa kannet suljetaan kunnolla. Jos lientä ei ole tarpeeksi, keitä 10 % suolaliemi, jäähdytä ja lisää. Nyt kurkut laitetaan jääkaappiin, kylmiöön tai kylmään kellariin.

6. Jos liemi jonkun ajan kuluttua vaikuttaa samealta, vaihda tilalle uusi keitetty ja kylmäksi jäähdytetty liemi. (tätä en ole juuri joutunut tekemään).

7. Kurkut ovat valmiita 1 - 2 viikon kuluttua tölkkien sulkemisesta ja säilyvät koko talven - jos säilyvät.... nami nami!

Ohje: Kaija Helle

punajuurihernekeitto

Perushernekeittoa voit höystää mitä erilaisimmilla ratkaisuilla. Rajana on vain mielikuvitus. Tässä yksi esimerkki, nopeaa ja maukasta!

suomalainen (lihaton) luomuhernekeittopurkki
herne-maissi-porkkanasekoitus
chilillä maustettu tomaattimurska
kolme punajuurta raastettuna
1 rkl kuivattua persiljaa
2 rkl makeaa soijakastiketta
1 tl paprikamausteseosta (esim. santa marian sweet heat BBQ tai vastaavaa mielesi mukaan)
1 dl kermaa
(muutama tippa tabascoa)

1. Valmista hernekeitto purkin ohjeen mukaisesti.
2. Lisää hernekeittoon herne-maissi-porkkana, tomaattimurska ja raastetut punajuuret. Anna kiehua hetki.
3. Mausta ja anna hautua hetki.
4. Lisää joukkoon kerma ja halutessasi tabascoa
5. Hauduta hetki ja nauti leivän kera

Ohje: Sarin Niittypalvelut

hernetsatsiki

2,5 dl (170 g ) tuoreita herneitä tai pakasteherneitä
500 g maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
2 tl mustapippuria
1 tl suolaa

1. Jos käytät pakasteherneitä, sulata herneet. Soseuta herneet sauvasekottimella tai perunanuijalla. Hienonna valkosipulinkynnet.
2. Sekoita kaikki ainekset ruokalusikalla tasaiseksi seokseksi.
3. Tarjoile hernetsatsiki falafelien kera tai dippikastikkeena perunalastuille tai tuoreille porkkana- ja kurkkutikuille.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

aamun piristys

Talkkunajauhot jakavat mielipiteitä. Toisille ne ovat suurta herkkua, toiset taas vaativat totuttelua. Niin tai näin, terveellinen aamiainen tämä Aamun piristys on.

1,5 dl luomupiimää
3-4 rkl talkkunajauhoa
n. 1 tl marjajauhetta
juoksevaa hunajaa tai ruskeaa sokeria

Sekoita piimä ja talkkuna keskenään. Ripottele joukkoon marjajauhe. Makeuta hunajalla tai sokerilla.

raparperi-mansikkapiirakka

Tämä peruspohja sopii muillekin piirakoille, joten myös syksyn omenapiirakat voi tehdä samalla ohjeella.

Täytteen aineksia saa laittaa reilummallakin kädellä, jos ei halua kaiken täytteen katoavan paistettaessa piirakan sisälle.

Täyte

• 1 raparperinvarsi
• 2 dl mansikoita
• 1 rkl ruokosokerisiirappia (tai muuta makeutusta)

Pohja

• 2 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
• 75 g vegaanista margariinia sulatettuna (tai 0,75 dl juoksevaa vegaanista margariinia tai öljyä)
• 1 dl sokeria
• 0,25 tl suolaa
• 0,5 tl jauhettua vaniljaa
• 2 dl vehnäjauhoja
• 0,75 tl leivinjauhetta
• 0,5 tl ruokasoodaa

1. Rasvaa ja jauhota piirakkavuoka, irtopohjavuoka tai muu sopiva vuoka. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:en.
2. Kuori raparperi ja pilko se. Poista mansikoista kannat ja halutessasi pilko nekin. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.
3. Sekoita toisessa kulhossa kauramaito, margariini, sokeri, suola ja vanilja. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toisessa astiassa ja sekoita ne sen jälkeen märkien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
4. Kaada taikina vuokaan ja ripottele täyte sen päälle. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia eli kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.
5. Syö sellaisenaan tai tarjoile soija-, kaura- tai riisijätskin kera.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

DSC_0037

1 kg highland-jauhelihaa
2 dl kermaa
2,5 dl korppujauhomausteseosta
2-3 kananmunaa
2 isoa sipulia

Kuori ja pilko sipulit, kuullota niitä pannulla (älä rus-
kista). Kaada sipulit, kerma, munat ja korppujauhoseos
kulhoon. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin tasaiseksi.
Pyörittele lihapulliksi ja paista pannulla voissa /
öljyssä. Voit paistaa pyörykät myös uunissa, mutta täl-
löin on hyvä lisätä vähän rasvaa taikinaan.
Makua voi vaihdella lisäämällä taikinaan tomaattimurs-
kaa, mikä taas vaatii panulla paistaessa vähän enem-
män rasvaa.
Samasta taikinasta saa myös hyvän murekkeen uuni-
vuokaan joko sellaisenaan tai täyteeksi aurajuustoa ja
tomaattia, suolakurkkua ja keitettyä kananmunaa,
herkkusieniä jne…
Uuni 175 astetta ja paistoaikaa n. 45 min

Ohje: Ojalan tila

sieni_kaalivuoka

1 kukkakaali
1 parsakaali
kantarelleja
1 sipuli
1 purkki (luomu)kermaa
1 luomukananmuna
tuoretta basilikaa, persiljaa ja tilliä oman maun mukaan
(sienijauhetta)
1-1,5 tk suolaa
(luomu) voita
päälle Emmental-juustoraastetta

Paloittele ja keitä kaalit kypsiksi (n.15 min). Kaalien kypsyessä paista ensin kanttarellit,lisää sitten voita ja sipulit. Kuullota sipuleita n.5 min.
Kaalien kypsyttyä valuta vesi pois.
Voitele uunivuoka voilla. Lisää vuokaan kaalit, sieni- ja sipulipaistos, silputut yrtit ja muut mausteet. Sekoita joukkoon muna-kermaseos ja ripottele lopuksi päälle Emmental-juustoraaste.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n.30 min siten että juusto saa vähän väriä.
Lempeä kaali-sienivuoka maistuu sellaisenaan tai kalan kanssa nautittuna.

Ohje: Sarin Niittypalvelut

kardemummainen-kesäkurpitsakakku

• 1 dl vettä
• 2 dl öljyä
• 4 dl sokeria (3 dl riittää myös)
• 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
• 1 tl vaniljajauhetta
• 1 tl suolaa
• 2 tl kardemummaa
• 7 dl vehnäjauhoja
• 0,5 tl ruokasoodaa
• 0,25 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 170 °C:en ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
2. Yhdistä vesi, öljy, sokeri, hienolla terällä raastettu kesäkurpitsa, vanilja, suola ja kardemumma ja sekoita.
3. Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten märkien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
4. Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.
5. Paista esilämmitetyssä uunissa 30 minuuttia eli kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin ja kakku on sisältä kypsä.
6. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja tarjoile.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

porkkanasosekeitto

Tarjoa keiton kanssa esimerkiksi ruisnappeja. Vaihtelun ja paremman ravintoarvon vuoksi voit joskus korvata osan porkkanoista palsternakalla.

2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
500 g porkkanoita
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettua jeeraa
5 dl vettä
0,5 kasvisliemikuutio
tuoretta korianteria

1. Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet
2. Kuumenna öljy ja kuullota sipulia ja valkosipulia yhdessä inkiväärin ja jeeran kanssa muutama minuutti. Lisää porkkanat, sekoita ja kypsennä hetki.
3. Lisää vesi ja liemikuutio. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä kannen alla kypsäksi, noin 15-20 minuuttia.
4. Soseuta sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Silppua pinnalle tuoretta korianteria.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

peruna-sienisalaatti

1 kg perunoita
n. 1 l suppilovahveroita tai 1,5 dl kuivattuja sieniä
1 paketti pinaattia tai nokkosta
runsaat ¼ dl öljyä
3 valkosipulin kynttä
ruukullinen tuoretta persiljaa
n.0,5 dl kaurakermaa
0,5 tl muskottia

1. Pese perunat hyvin, niin niitä ei tarvitse kuoria. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Hienonna persilja. Jos käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne kulhoon runsaaseen vesimäärään ja anna niiden turvota noin 10 minuuttia.
2. Keitä ja höyrytä perunat ja nosta ne pois kattilasta.
3. Paista sieniä omassa liemessään, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää öljy, pinaatti/nokkonen ja valkosipuli. Paista muutama minuutti.
4. Pilko jäähtyneet perunat. Sekoita isossa astiassa kerma ja mausteet sieniin. Sekoita perunat varovasti joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Ohje: Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

lammaskeitto 001

700 g – 1 kg kotimaista lampaan keittolihaa (esim. niskakiekko)
n.3 l vettä (lisää tarvittaessa)
reilusti kotimaisia kasviksia, kuten perunaa, porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa ja valkokaalia
suolaa
1 tl timjamia
1 tl jauhettua mustapippuria
rosmariinia
reilusti kuivattua persiljaa
paprikamausteseosta (esim. santa marian sweet heat BBQ tai vastaavaa mielesi mukaan)
(muutama tippa tabascoa)

1. Puhdista liha. Laita se kattilaan veden ja suolan kanssa. Kiehauta ja poista vaahto tarkasti.
2. Lisää joukkoon mausteet. Anna kiehua reilun tunnin verran.
3. Ota lihat lautaselle jäähtymään.
4. Lisää pienityt kasvikset keittoon.
5. Paloittele lihat pieniksi suupaloiksi ja lisää luineen keittoon.
6. Anna kiehua n. puoli tuntia tai kunnes kasvikset ja liha ovat kypsiä.
7. Tarkista maku ja lisää mielesi mukaan esim.suolaa

Ohje: Sarin Niittypalvelut

Tiskivuoren takaa Uunijuurekset

Juurekset taitavat todellisuudessa olla se talven ainoa ilmastoystävällinen ja ennen kaikkea edullinen sesonkituote. Käytännössähän pussi porkkanoita tai punajuuria ei maksa paljon mitään ja niistä syntyy vaikka minkälaista keittoa ja pataa.

Uunijuurekset sopivat pääruoaksi sellaisenaan tai lisukkeeksi kalalle tai lihalle. Itse valmisteluun ei paljoa aikaa kulu, mutta toki kypsennysaika on pitkähkö.

Uunijuurekset
Porkkanaa
Palsternakkaa
Punajuurta
Perunaa
Punasipulia
Hunajaa
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria
Timjamia
Rosmariinia
Valkosipulia

Kuori ja lohko juurekset, sekoita öljyyn hunaja, balsamico ja mausteet ja kaada juuresten päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

lammaspyttäri 010

Lammas on erinomainen maisemanhoitaja ja tämä pyttäri valmistuu käden käänteessä.

Ainekset:

  • kotimaista lampaanlihasäilykettä
  • 1 iso peruna
  • 5 porkkanaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl persiljaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus paprikajauhetta
  • 0,5 dl parmesanjuustoa
  • voita tai öljyä paistamiseen
  1. Pilko peruna ja porkkana pieniksi paloiksi ja keitä kypsiksi kasvisliemessä.
  2. Paista pannulla rasvassa lampaanliha, peruna ja porkkana.
  3. Lisää joukkoon mausteet, anna muhia.
  4. Lisää lopuksi parmesanjuusto.
  5. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Ohje: Sarin Niittypalvelut

chiliherneet

250 g (3 dl) kuivattuja herneitä
1 dl rypsiöljyä
0,75 dl grahamjauhoja
0,5 dl korppujauhoja
4 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
3 rkl sinappia
2 rkl punaista tabaskokastiketta tai 3 tl chilijauhetta ja 1 rkl vettä
4 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl kuivattua persiljaa tai meiramia

1. Liota herneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois.
2. Sekoita kaikki ainekset herneiden joukkoon.
3. Levitä herneet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda herneitä 250-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes herneet ovat kullanruskeita ja rapeita. Seuraa herneiden paistumista – ne palavat helposti.
4. Anna chiliherneiden jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Tarjoile leffaillan naposteluherkkuna. Säilytä chiliherneitä hyvin hengittävässä astiassa huoneenlämmössä.

Ohje: Herne rokkaa – Herneruokakirja. Nieminen Jere. Multikustannus Oy. 2008.

hamppupyörykät01

20 pyörykkää

1 keskikokoinen (noin 100 g) kiinteämaltoinen peruna
2-3 valkosipulinkynttä
1 ruukku (noin 1 dl) tuoretta persiljaa
4 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
0,5 dl tahinikastiketta
0,25 dl rypsiöljyä
0,25 dl vettä
2 tl sitruunamehutiivistettä
2 rkl perunajauhoja
2 tl jauhettua korianteria
1 tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä
1 tl suolaa
rypsiöljyä pyöryköiden paistamiseen

1. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä.
2. Kuori valkosipulinkynnet.
3. Hienonna perunaraaste, valkosipulinkynnet, persilja, hampunsiemenet, tahini, öljy, vesi ja sitruunamehutiiviste sauvasekoittimella.
4. Lisää astiaan perunajauho ja mausteet.
5. Muotoile taikinasta kosteilla käsillä pyöryköitä ja paista ne pannulla keskilämmöllä reilussa öljyssä.
6. Tarjoile hamppupyörykät couscousin kanssa tai pitaleipien täytteenä. Kastikkeeksi hamppupyöryköille sopivat esimerkiksi ketsuppi, tahinikastike, bbq-maustekastike tai salsakastike.

Resepti: Vegaanin kotiruokakirja. Nieminen Jere. Kustannusosakeyhtiö Moreeni. 2010.

mustikkabostonkakku

Mustikkapullat voi paistaa yksittäinkin paistamalla ne muffinivuoassa leikkuupinta ylöspäin. Jos mahdollista, niin käytä jäisiä mustikoita, koska silloin taikinan rullaaminen on huomattavasti siistimpää ja miellyttävämpää.

1 annos peruspulla taikinaa *

täyte:
1 pss (200 g) mustikoita
0,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

pinnalle:
1 dl tomusokeria
tilkka vettä

1. Valmista peruspullataikina ohjeen mukaan.
2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi ja levitä taikinalle mustikat, sokeri ja perunajauhot. Rullaa taikina ja leikkaa siitä noin 5 cm:n viipaleita.
3. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka halkaisijaltaan noin 20-25 cm ja nosta taikinarullat siihen leikkauspinta ylöspäin. Kohota pullat peitettyinä lämpimässä.
4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pullan pinta alkaa ruskistua liikaa.
5. Jäähdytä pulla vuoassaan ja koristele tomusokeri-vesi kuorrutuksella.

*Peruspullataikina

2,5 dl kauramaitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 tl jauhettua kaardemummaa
0,75 dl sokeria
6-8 dl vehnäjauhoja tai 2 dl grahamjauhoja ja 4-6 dl vehnäjauhoja
0,5-1 dl öljyä
voiteluun vesi-siirappiseosta

1. Ota kaikki tarvittavat ainekset esille pari tuntia ennen leipomista, jotta ne ovat huoneenlämpöisiä.
2. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja suurin osa vehnäjauhoista. Alusta taikinaan öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa hetki.
3. Kohota taikinaa peitettynä kaksinkertaiseksi n.30 minuuttia.
4. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla kiinteäksi.

Ohje:
Härkäpapua sarvista – Herkullista kasvisruokaa läheltä
Inna Somersalo, Päivi Mattila, Hanna Tuomisto, Henri Haimi. Multikustannus Oy. 2006.

reilut-suklaakeksit

(10 kpl)

• 1 dl reilun kaupan tummaa sokeria (esim. muscovado)
• 100 g vegaanista margariinia (esim. Keiju Laktoositon 70 %)
• 2 rkl vettä
• 0,25 tl suolaa
• 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
• 0,5 tl ruokasoodaa
• 3 dl vehnäjauhoja
• 100 g maidotonta reilun kaupan suklaata

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
2. Pilko suklaa veitsellä pieniksi paloiksi.
3. Sekoita sokeri, margariini, vesi, suola, vaniljajauhe ja ruokasooda kulhossa haarukalla.
4. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää taikinaan myös suklaa ja sekoita käsin tasaiseksi.
5. Jaa taikina kymmeneen osaan ja muotoile ne kekseiksi.
6. Paista esilämmitetyssä uunissa 8–10 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet hiukan väriä.

Ohje: Kamomillan konditoria - vegaaniruokablogi

Tiskivuoren takaa kesakurpitsavuoka

Tämä kesäkurpitsavuoka on jokseenkin perinteinen kasvisruoka, joka sisältää kermalla ja juustolla kuorrutettuja kasviksia. Vuoka ei välttämättä ole paras pitämään nälkää, mutta se on sitäkin herkullisempi. Jos vuoan tekee pääruoaksi, ovat punaiset linssit proteiinien kannalta tarpeellinen lisä tomaattikastikkeeseen.

Kesäkurpitsavuoka

öljyä
sipuli
valkosipulinkynsi
1 tlk tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
kaksi kesäkurpitsaa
sieniä (esimerkiksi herkkusieniä)
juustoraastetta
noin 1 dl kermaa
hieman sokeria
suolaa
pippuria
persiljaa
oreganoa
tilliä

Paloittele sienet, silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska ja -pyre sekä sienet. Mausta, lisää sokeri ja hauduta hetki. Kaada tomaattikastike voideltuun vuokaan. Lado kastikkeen päälle halkaistut kesäkurpitsat, ripottele pinnalle suolaa. Kaada päälle kermaa ja ripottele juustoa. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Nauti esimerkiksi paahdetun leivän kanssa tai sellaisenaan. Jos haluat tuhdimman version, lisää 1 dl punaisia linssejä ja hieman vettä tomaattikastikkeeseen.

Ohje: Tiskivuoren takaa -ruokablogi

DSC_0021

6 tomaattia
75 g sinihomejuustoa
200 g raejuustoa
1 dl pieniä omenakuutioita
8 vihreää oliivia pieneksi pilkottuna
3 rkl silputtua tuoretta maitohorsmaa
(piharatamoa tai poimulehteä tai näiden sekoitusta)

Leikkaa tomaateista noin 1 cm korkuinen hattu/kansi. Ota kansi talteen. Koverra pikkulusikalla tomaatin pehmeä sisus.
Leikkaa ohut viipale pohjasta pois, jolloin tomaatit pysyvät paremmin pystyssä.
Hienonna sinihomejuusto pieniksi muruiksi. Sekoita raejuuston joukkoon sinihomejuustomurut, tomaattimössö, omenakuutiot, oliivi- ja villivihannessilppu.
Täytä tomaatit seoksella ja laita kuhunkin tomaattiin kansi päälle. Voitele pieni uunivuoka ja laita tomaatit siihen. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Tarjoile iltapalana hyvän leivän ja salaatin kera.

Ohje: Villiinny villivihanneksiin. Kivinen Raija. Lasten Keskus Oy. 2005. Lisää villivihennesreseptejä sekä ohjeita keräilyyn ja säilöntään: hortoilu.fi

haikkukäristys

500 g Highland ulko-, kulma tai lapapaistia tai sisäpaistia
1 sipuli
1-2 ploa olutta
voita
suolaa
maustepippuria

Vuole kohmeisesta lihasta mahdollisimman ohuita lastuja (kuten poronkäristyksessä). Ruskista lihalastut ja sipuli voissa. Mausta ne. Laita uunipataan ja päälle olut.
Hauduta uunissa 170 asteessa n 2 h. Tarjoa perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

Ohje: Ojalan tila