Ekona toivottelee ystävilleen Rauhallista Joulua!
Joululomilta palataan 2.1.2017.

Ekonaan liittyi iloksemme myös Leastore.fi!

Tämä verkkokauppa tarjoaa tarjoaa Suomen kattavimman valikoiman ekologisia hygieniatuotteita.

Leastore image1

Kuukautiskupit ja kestositeet säästävät luontoa ja kukkaroa!

Moi kaikille Ekonalaisille.

Olen Mira Haapamäki ja aloitin toukokuussa työharjoittelun Sarin Niittypalveluissa. Tulen kesän aikana päivittelemään Ekonan tapahtumakalenteria, haastattelemaan Ekonan yrityksiä ja tekemään niistä sitten juttuja, joten pieni esittäytyminen on varmasti paikallaan.

Olen siis 28-vuotias aikuisopiskelija, suoritan Hämeenkyrössä Osaran maaseutuoppilaitoksessa luontoalan perustutkintoa, aikomuksenani valmistua ympäristöneuvojaksi loppuvuodesta 2017. Tähän asti olen tehnyt peruskoulupohjalla erilaisia kaupan alaan liittyviä töitä. Vuosia meni pohtiessa mitä sitä oikeasti haluaisi opiskella ja aloitetut rakennus- ja sisustusalan koulutukset tyssäsivät heti alkumetreillä, mutta nyt puoli vuotta tätä alaa opiskeltuani tuntuu vihdoin siltä, että olen oikealla alalla. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä esimerkiksi järjestöissä eläinten suojelun ja luonnon oikeuksien puolustajana, toimia luonto-oppaana tai olla mukana edistämässä kotikaupunkini luontopalveluita ja -tietoisuutta.

Mira esittelykuva

Harrastan vähän kaikenlaista ja oikeastaan en mitään, eli ulkoilen (kävellen, pyörällä ja kissan kanssa), luen, hortoilen, hoidan kissojani ja vietän aikaa ystävieni kanssa. Satunnaisemmin tulee askarreltua kaikenlaista lampuista koruihin, kasattua isoja palapelejä ja tykkään myös paljon värittämisestä. Tavaroiden "tuunaaminen" on hauskaa, mutta sitä tulee tehtyä loppujen lopuksi enemmänkin vain ajatustasolla... Matkustamisestakin pidän paljon ja siksi löydän itseni haaveilemasta sähkö- tai maakaasuautosta, koska road tripit ovat aina mahtavia, mutta eivät kovin ekologisia.

Haaveilen myös omasta pienestä mökistä ja pihasta metsän siimeksessä, jossa voisin asustella mieheni ja eläinten kanssa. Ensi kesäksi toivon saavani viljelypalstan, jolla voisin korvata ahtaan parvekeviljelmäni. Toinen kissoistani on myös innokas "viherpeukalo", joten palstalla kasvit olisivat turvassa siltä.
Tältä kesältä odotan lähinnä aurinkoa, lämpöä ja uusia tuttavuuksia, joita ainakin tulevissa talkoissa on odotettavissa. Uskoisin saavani myös hyviä näkökulmia eettisten palveluiden tuottamisesta ja tarjoamisesta Ekonan yrityksiin tutustuessani.

Toivotan kaikille oikein lämmintä ja ihanaa kesää!

Mira Haapamäki

Vaihtelu virkistää! Viime syksynä alkaneet opiskelut luonto- ja ympäristöneuvojaksi saivat nyt uuden käänteen, kun aloitin tänään työssäoppimisjakson Sarin Niittypalveluilla. Kun on koko vuoden päntännyt päähän tietoa koulussa, on vihdoin vuoro päästä kokeilemaan oppimista myös työn kautta.

Koko tämän huikaisevan opiskeluvuoden aikana olen monesti päivitellyt, että miksi vasta nyt, lähes viisikymppisenä, keksin että voisin opiskella tällaistakin alaa, saada siitä jopa uuden työn. Luonto on aina ollut minulle rakas ja tärkeä. Olen myös kantanut huolta maapallon tulevaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Mutta: parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Tuntuu siltä, että kuluneen opiskeluvuoden aikana olen vihdoin avannut silmäni ja korvani ympäristölleni. Koiran kanssa kulkemisestakin on tullut aivan uudenlainen kokemus nyt, kun osaan lenkkipolun varrelta tunnistaa koko joukon erilaisia kasveja. Erityistä riemua on tuottanut lintujen äänten oppiminen. Linnuista hauskin tuttavuus on ollut laulurastas, jonka kekseliäitä liverryksiä ja matkintoja kuunnellessa hymy nousee väkisinkin huulille.

Heidi esittelykuva

Sarin Niittypalveluista kuulin ensimmäisen kerran koulussa, kun oli puhetta mahdollisista työssäoppimispaikoista. Kiinnostuin, sillä yritys kuulosti kaiken kaikkiaan mainiolta. Tarjolla oli oppimista niin haravan varressa kuin siististi sisällä Ekonan parissa. Ekonassa saan myös tutustua mielenkiintoisiin, ekologisiin yrityksiin. Kaikkein eniten minua innosti päästä talkootöihin perinnemaisemiin, mikä tulee olemaan minulle aivan uusi kokemus. Kesäkuussa - melkein viime tingassa - otin sitten yhteyttä Sariin. Tässä nyt sitten olen, avoimin mielin ja kiitollisena siitä, että saan tänä kesänä mahdollisuuden työskennellä monipuolisesti luonnossa ja luonnon puolesta, oppia uusia taitoja, tutustua uusiin ihmisiin ja oppia luonnosta (ja elämästä) taas kaikkea uutta ja ihmeellistä.

Heidi Honkamäki

Tekemällä oppii

DSC02617

Vanhan kansan viisaudet työn opettavaisuudesta ja siinä harjaantumisessa käytännössä pitävät paikkansa. Opiskeluni luonnonvaratuottajaksi ovat olleet antoisia mutta jo edellisten ammattien tuomalla kokemuksella tiedän että opin parhaiten tekemällä ja kokemalla. Halusin tuntumaa käytännössä alalta, joka on minulle vielä vierasta mutta jonka parissa olisi kiva päästä tekemään töitä tulevaisuudessa. Luonto- ja ympäristöala on laaja ja monenkirjava, hieman ehkä tuntematonkin ala, joka kuitenkin pitää sisällään paljon ja kaikenlaista.

Selailemalla nettiä ja kyselemällä vinkkejä löysin Sarin Niittypalvelun, joka kuulosti mielenkiintoiselta yritykseltä tällä alalla. Otin Sariin yhteyttä ja pääsin työssäoppijaksi. Olenkin siten huhtikuusta elokuuhun mukana hänen erilaisissa projekteissa ja tapahtumissaan. Tämän kesän aikana tulevat tutuksi ainakin erilaiset niityt ja elinympäristöt, tutustun uusiin ihmisiin talkoohengen siivittämänä, opin varmasti tunnistamaan paljon uusia kasveja ja ymmärtämään enemmän luontoa ja sen monimuotoisia mahdollisuuksia. Kesäkuun alussa Ympäristötorilla saan mahdollisuuden jakaa tietoa, kohdata ihmisiä ja tutustua erilaisiin yrittäjiin, joita yhdistävät samanlaiset arvot kuin itsellänikin on.

Nykypäivään tällaisen hömpötysten vastustajan tuo myös sosiaalinen media, jota on opeteltava ja ihmeteltävä sillä se on tärkeä, ehkä tärkein, markkinointi- ja yhteydenpitoväline tänä päivänä. Tämä Ekona – sivustokin on mahtava tilaisuus koota yhteen ekologiset ja eettiset yrittäjät, ollen samalla niin tiedotus kuin verkostoitumiseen tarvittava kanava. Päivittelen Ekona – kalenteria ja teen täällä olevista yrittäjistä juttua tämän kesän aikana, jotain muutakin jutunjuurta voi syntyä.

Odotan innostuneena kaikkia niitä kohtaamisia, taitoja ja tietoja, joita tiedän saavani tämän kesän aikana reppuuni koottua – se selässä on sitten taas hyvä lähteä jatkamaan matkaa.

Tiina Isomäki