Kauneus

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Ekokampaamo Luonnonhelmen naiset Milla Joska ja Tiia Tuomisto vastasivat haastattelukysymyksiin sähköisesti.

Teksti: Mira Haapamäki
Kuvat: Ekokampaamo Luonnonhelmi

Kuka olet/keitä olette ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

Milla Joska
: Jyväskylästä kotoisin oleva kampaaja-kosmetologi. Oma kampaamo-kauneushoitola on ollut pystyssä kuusi vuotta ja ekokampaamo vuoden verran. Ennen yrittäjyyttä olin työntekijänä toisen palveluksessa 10-vuotta. Yrittäjyyden aloitin itsekseni, mutta pikkuhiljaa yritys kasvanut ja tiimissämme on tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Luonnonhelmi milla

Tiia Tuomisto: Olen Kauhajoelta lähtöisin oleva parturi-kampaaja/ekokampaaja. Olen ollut alalla kuusi vuotta ja ekokampaajana näistä kaksi viimeisintä. Kun Studio Helmi avasi isommat tilat vuonna 2012, kuulin vapautuvasta työpaikasta Marilta, jonka kanssa olimme olleet työkavereita jo edellisessä työpaikassamme. Perustin toiminimen ja hyppäsin mukaan Helmeen.

Luonnonhelmi tiia

Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

Hius ja Kauneus Studio Helmen "ekologinen pikkusisko" Ekokampaamo LuonnonHelmi avattiin kesäkuussa 2015 ja se tarjoaa ekologisia kampaamopalveluita.

Studio Helmi on palvellut asiakkaitaan vuodesta 2010 tarjoten kaikkia perinteisiä kampaamo- ja kauneushoitolapalveluita.

Mistä syntyi idea/tarve kampaamopalveluiden erottamiseen?

Tiia: Studio Helmessä on tarjottu ekologisia kampaamopalveluita 2014 lähtien, kun kouluttauduin ekokampaajaksi. Huomasin jo kouluaikana, että haluan keskittyä ekopalveluihin jossain vaiheessa kokonaan.

Milla: Ekologisten palveluiden tarjoaminen tavallisten kampaamopalveluiden rinnalla rupesi kuitenkin tuntumaan siltä, että olisi hyvä olla kokonaan oma tila rauhoittumiseen ja poissa kampaamokemikaalien tuoksuista. Siitä lähti ajatus laittaa kokonaan toinen toimipiste pelkästään ekologisten palveluiden tarjoamiseen. Tällä seudulla ei ekokampaamoita ole lainkaan, joten ajatus kyllä jännitti aluksi, että kuinka pelkkä ekokampaamo otettaisiin vastaan.

Miten homma käytännössä toteutettiin ja mitkä siinä olivat suurimmat haasteet?

Milla ehdotti, että tuossahan tuo pieni liiketila on vielä vapaana. Sitä mietittiin yön yli ja seuraavana aamuna siitä soitettiin ja se vuokrattiin. Sitten Millan isä kutsuttiin paikalle sahoineen ja vasaroineen. Suurimmat haasteet olivat varmaankin remontin tiukassa aikataulussa... Oli suunnilleen neljä viikkoa avajaisiin ja homma piti toteuttaa muiden töiden ohella.

Sisustus on täysin kierrätettyä, joten haastetta toi myös löytää tarpeelliset huonekalut / esineet eri kirppareilta. Myös remontti toteutettiin lähes kokonaan kierrätetyistä materiaaleista, maaleista yms. Liikkeen ainoat uutena ostetut asiat ovat ajanvaraus- ja kassajärjestelmää varten ostettu tietokone sekä puhelin.

Luonnonhelmi liiketila1


Millainen on yrityksesi kohderyhmä, vaikuttiko kampaamopalveluiden erottaminen kohderyhmään mitenkään?

Meille ovat tervetulleita kaikki.

Nyt kun ekopalvelut ovat erillisessä tilassaan ja nimeen voitiin lisätä Ekokampaamo, niin asiakkaat löytävät meidät helpommin.

Oma tila on tuonut asiakkaiksi hajusteherkkiä, väreille allergisoituneita ja sellaisia, jotka eivät ole voineet "tavallisessa" kampaamossa asioida. Myöskin useat perinteisen kampaamon puolella asioivat haluavat ainakin kokeilla ekologisia palveluita.

Millaisia odotuksia asiakkailla on ekokampaamopalveluita kohtaan, verrattuna tavalliseen kampaamoon?

Moni varaa ajan luettuaan ekologisista kampaamopalveluista netistä, tuttavan suosituksesta tai kokeilunhalusta. Toisilla ei ole juuri mitään odotuksia ja yllättyvät, miten kiiltäviä ja pitkäkestoisia värejä kasveilla saa aikaan. Välillä odotukset ovat todella korkealla, silloin täytyy muistuttaa, että vaikka olen koulutukseltani kampaaja, niin kasveilla väriskaala on hieman suppeampi ja esimerkiksi vaalennus ei ole mahdollista.

Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkisevät sinulle? Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

Tiia: Ekologisuus on osa perusajatteluani. Koen, että kuluttajana olen vastuussa ostopäätöksestä aina tuotteen kierrättämiseen asti. Ekokampaajan koulutuksessa painotetaan paljon vastuuta ottaa tuotteista selvää. Kun ekokampaaja on tämän pohjatyön tehnyt ja päätynyt tiettyihin tuotesarjoihin, niin asiakkaan ostopäätökset hieman helpottuvat.

Milla: Elinympäristömme tila ja tulevaisuus ihan maailmanlaajuisesti huolettaa, joten yritän kiinnittää kampaamoideni toiminnassa huomiota kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti toimimiseen, erityisesti lajittelu, energiankulutus ja monet pienet asiat huomioon ottaen. Tiian ekokampaajan koulutus ja ekologiset esimerkit vaikuttivat paljon omaankin ajattelutapaan ja työympäristössämme alkoi myös näkyä kiinnostusta ekologisempia toimintatapoja kohtaan. Oma ekokampaajan koulutukseni tietysti syvensi halua tehdä omalta osaltaan parhaansa ympäristömme eteen.

Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa henkilökohtaisessa elämässäsi?

Tiia: Pyrin huomioimaan ekologisuuden niin monessa kuin vain mahdollista. Suosin kirppareita, en osta turhia, meillä on kotonakin ekosähkö, kierrätän, kuljen pyörällä ja käytän julkista liikennettä. Kahden vuoden aikana koko kosmetiikkavalikoimasta ja siivousaineista olen karsinut turhat pois ja vaihtanut kokonaan ekologisiin ja jätin lihan pois ruokavaliosta.

Milla: Olen vähentänyt valtavasti turhia hankintoja, kiinnittänyt paljon huomiota energiankulutukseen, kierrättämiseen, lajitteluun ja moniin arjen asioihin kuten autottomuus, ruokatottumukset ja hävikki, vaatehankinnat, siivous, pyykinpesu yms... Olen myös vaihtanut päivittäiskosmetiikkaani ja hiustuotteita (joista en ikinä olisi voinut kuvitella luopuvani!) ekologisempiin tuotteisiin.

Luonnonhelmi liiketila2 (1)


Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

Tiia: Pitäisin ekokampaajan koulutusta yhtenä tärkeimpänä, sillä se on tuonut paljon hyviä muutoksia työympäristöön, mutta myös kotona tehtäviin ekotekoihin. Kun ensin vaihdoin kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan, huomasin pian etsiväni ekompia vaihtoehtoja myös pyykinpesuun ja siivoukseen.

Milla: Omien tottumusten pienet muutokset ekologisempaan suuntaan, sekä ekokampaajatutkinnon lopputyö jossa aiheena "kampaamoiden ympäristövastuu", jonka tekemisen myötä oma tietoisuus lisääntyi monien asioiden kohdalla, joiden en aiemmin oikeastaan ollut ajatellut vaikuttavan ympäristömme tulevaisuuteen.

Mikä olisi ekovinkkisi Ekona - portaalin lukijoille?

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä!

Toisen vanha on toisen uusi, hanki ja luovu tavaroista kierrättämällä :) Jos pitää hankkia uutta, osta vain kestäviä tavaroita!

Teksti: Tiina-Mari Isomäki
Kuvat: Copyright Mia Bergius

Rankkasateen saattelemana saavun Pyynikille, Ekokampaamo Oranssiin. Istuudumme ekokampaaja Tiina Heinosen kanssa punaisille nojatuoleille, saan käteeni kupin yrttiteetä ja hetki on näin rauhoitettu haastattelutuokiolle. Ekokampaamo Oranssista saa hiusten energialeikkauksen, joka on kokonaisvaltainen hiustenleikkaustyyli sekä hiusten kasvivärjäystä, joka värjäämisen ohella myös hoitaa hiuksia. Palvelutarjonnassa on hoitoja myös merilevällä, savella ja turpeella sekä intialaista päähierontaa, joka on vanha, Intiasta kotoisin oleva itsehoidon muoto. Tiinalle ekokampaajana on tärkeää huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti, jolloin hiusten lisäksi hoidetaan myös mieltä ja kehoa. Käytettävien aineiden ainesosiin kiinnitetään tuotteissa erityistä huomiota. Pyritään välttämään turhia kemikaaleja ja suosimaan luomu- ja ekologisia raaka-aineita, sillä luonnosta saa paljon hiusta hoitavia raaka – aineita. Ekokampaamo Oranssi kiinnittää huomiota myös muussa toiminnassaan ekologisuuteen mm. käyttämällä ekosähköä ja niin kierrättämällä jätteet kuin käyttämällä kierrätystekstiileistä tehtyjä värjäysmyssyjä ja hiustenleikkauskappoja.

_MG_9985, copyright Mia Bergius

Tiina Heinonen on kasvanut maalla ja kertookin saaneensa sieltä perintönä rakkauden luontoon. Ekologisuus ja ympäristönsuojelu ovat Tiinalle 100 % henki ja elämä, pohja ja perusta, siitä ponnistetaan ylöspäin. Tehtyään parturi – kampaajan töitä 15 vuotta, tuli henkinen ahdistus ja ristiriita työssä toteutettavan ideologian ja henkilökohtaisten arvojen välillä. Onneksi löytyi ekokampaaja – koulutus, josta Tiina valmistui 2010 ja tiesi sen jälkeen löytäneensä rauhan ja oman paikkansa. Entinen, ”tavallinen” kampaamo, vaihtui ekokampaamoksi ja muutti Ylöjärveltä Tampereen Palomäentielle, ollen näin ensimmäisiä tamperelaisia ekokampaamoita. Vanha asiakaskunta seurasi osittain matkassa mukana, mutta osalle muutos luonnollisuuteen ei ollut oma juttu. Tuntien Tiinan, he kuitenkin toivottivat onnea uudelle suunnalle ja löytämälleen tielle. Ekokampaamo Oranssin asiakaskunta koostuu tänä päivänä ekologisista asioista kiinnostuneista naisista mutta myös miehet ovat tervetulleita ekokampaamon asiakkaiksi.

_MG_0034, copyright Mia Bergius

Ekokampaaja – koulutukseen haluavia on tänä päivänä huimasti enemmän kuin Tiinan opiskeluaikana. Koulutus annetaan parturi – kampaajan peruskoulutuksen saaneelle lisäkoulutuksena ja osittain varmaan siksi kaikki eivät siirry kokonaan pois synteettisistä aineista. Kuuleman mukaan vain murto – osa valmistuneista olisi jatkanut vain ekokampaajana. Ekokampaajat ry. on osa Suomen Ekoyrittäjät ry:tä, mutta siihen kuuluminen ei takaa sitä, että ekokampaamo olisi vain kasviperäisiä, ekologisia ja biologisia tuotteita käyttävä kampaamo. Jonkinlainen sertifikointi eli laatuluokitus olisi Tiinan mielestä järkevää myös ekokampaamoille, sillä silloin kuluttaja tietäisi, millainen hänen käyttämänsä kampaamo on. Tämä lisäisi rehellisyyttä asiakkaita kohtaan ja säilyttäisi sen arvon ja laaduntakeen ekokampaamoille, joka niille kuuluu.

_MG_0075, copyright Mia Bergius

Tiinan innostuneisuus ja puhumisen taito saa minutkin flow – tilaan. Hän haluaa edistää ihmisten hyvinvointia myös pohtimalla sitä, mikä on maapallon tila ja mitä sille voi tehdä. Valitettavan suuri osa ihmisistä kun ei vielä sitä tiedosta. Ekojalanjälkeä voi pienentää kun järkeistää kuluttamisen. Hän haluaa myös herätellä ihmisiä näkemään että hetki on nyt ja yksinkin voi vaikuttaa. Haavetta kysyessäni, Tiina toteaa olevansa enemmän kuin tyytyväinen nykytilaansa. Mutta jos olisi kaikki raha ja valta, hän ostaisi kaikki metsät mitä sillä rahalla saisi, varsinkin ikimetsää, jota on yhä harvemmassa.

_MG_0016, copyright Mia Bergius

Myös yrttineuvojana toimivan Tiinan ekovinkki on:” Opettele tunnistamaan peltokorte ja nokkonen ja tee niistä hiushuuhde, hiukset kiittävät.” ”Tosin nokkonen ei ole hyväksi vaaleatukkaisille, sillä se voi tummentaa hiuksia,” Tiina vielä huomauttaa.

Tiina Heinonen
Ekokampaamo Oranssi
Palomäentie 30
33230 Tampere
050-5931721

www.kampaamo-oranssi.com

Teksti ja kuva: Tiina-Mari Isomäki

Astun Kuninkaankadulta rappukäytävään ja kiipeän toiseen kerrokseen Ekokampaamo Shantiin. Jo kampaamon oven sisäpuolella tuntuu kuin olisi toisessa ajassa ja toisessa maailmassa. Aika tavallaan pysähtyy ja rauha laskeutuu ylleni. Istuudun Shantin omistajan Miia Itämetsän kanssa kampaamotuoleille ja kiireisestä aikataulusta huolimatta juttelumme soljuu leppoisasti ja kiireettömästi.

Miian tie ekologisempaan elämään alkoi oikeastaan ravinnon kautta. Ensin muutettiin ravintotottumukset ja sen jälkeen jatkettiin seuraavaan elämän osa – alueeseen. Hyvin pian Miian huomio kiinnittyi myös ammattiinsa kampaajana. Helsingistä löytyi koulutus, jossa kampaajia koulutettiin ekokampaajiksi ja sinne Miiakin lähti. Sen jälkeen hän tiesi mitä haluaisi. Paluu vuokratuolille toisen omistamaan kampaamoon ei enää houkutellut koska ekokampaajan arvot eivät enää sopineet yhteen ”tavallisen kampaajan” roolin kanssa. Miian oma Ekokampaamo Shanti näki päivänvalon vuonna 2012.

ShantiDSC03124 (1)

Ekokampaamo Shantissa käytetään ekosertifikoituja tuotteita eli niiden valmistuksessa suositaan luonnollisia ja luomulaatuisia raaka-aineita. Tuotteet ovat mahdollisimman vähän prosessoituja eikä raaka – aineita tai valmiita tuotteita saa testata eläimillä eikä niiden tuotanto, käyttö tai hävittäminen saa tuottaa suurempaa haittaa ympäristölle. Hiusten värjäämiseen tarkoitetut väriaineet ovat peräisin kasveista kuivatetuista kasvijauheista. Jo kolmesta eri jauheesta voidaan sekoittaa kaikki tarvittavat värit. Ainoastaan kylmää punaista tai vaalennusta kasviväreistä ei saada. Myöskään permanentteja ei ekologisesti pystytä tekemään. Värin kiinnittyminen hiuksiin vie hieman kauemmin mutta väri pysyy kuin kestoväri.

Miian näkemyksen mukaan ekokampaamot ovat tulleet jäädäkseen. Asiakaskunta on profiloitunut 30 – 50 vuotiaisiin naisiin mutta hiusten kasvivärjäys sopii kaikenikäisille. Osa asiakkaista tulee Ekokampaamo Shantiin siksi, että ovat tietoisia synteettisten hiusvärien kemikaaleista ja niiden haitallisuudesta ja haluavat luonnollisemman ja hellemmän värjäyksen hiuksillensa. Valitettavan moni on jo allergisoitunut synteettisten väriaineiden sisältämille aineille mutta onneksi tietoisuus hiusten värjäämisen ekologisemmasta vaihtoehdosta on lisääntynyt. Miia luonnehtii itseään holistiseksi ekokampaajaksi eli hän haluaa nähdä ihmisen kokonaisuutena, kokonaisvaltaisemmin. Siksi Shantissa on tarjolla myös mm. hiusten energialeikkausta ja intialaista päähierontaa.

Ekologisuus on osa Miiaa ja hänestä pienetkin teot ympäristölle ovat myös itselle hyväksi ja se luo luonnostaan positiivisen kierteen, jossa kaikilla on hyvä olla. Työssään hän toteuttaa elämäntapaansa sen lisäksi että luonnollisena osana elämään kuuluu myös luomu – ruoka ja kaikki ekologiset teot, joihin voi vaikuttaa valinnoillaan. Ekoteokseen Miia kertoo villiyrtteilyn. Luonnosta löytyvä vihreä on puhdasta ja tuoretta, tietää mitä syö ja voi jättää kaupan salaatit ostamatta. Samalla säästää luontoa - villiyrtin kun saa ilman pakkausjätettä.

Ekovinkikseen Miia miettii jotakin hiuksiin liittyvää ja sanookin hetken mietittyään että ihmiset voisivat siirtyä palashampoon käyttäjiksi, sillä se on ekologisempi vaihtoehto. Shampoopalan sisältämät aineet ovat tunnettuja, yleensä luonnollisia ja luonnosta peräisin olevia raaka – aineita eikä siitä synny haitallista muovijätettä niin kuin shampoopullosta. Yhdyn mielelläni Miian vinkkaukseen sillä itse olen käyttänyt jo pitkään palashampoota eikä paluuta synteettisiin shampoihin enää ole.

Ekokampaamo Shanti
Kuninkaankatu 15 B 7, 2.krs
33210 Tampere
p. 040 9676262