Ekonassa mukana olevien yrittäjien haastattelut

Teksti: Heidi Honkamäki
Kuvat: Rekolabiodyn Oy

Kangasalan Heponiemessä sijaitsevalla Rekolan maatilalla on viljelty biodynaamisesti 1970-luvun alusta lähtien. Vuoden 2011 sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyä ovat jatkaneet Joona Rekola sekä Henri Murto, jotka tuolloin perustivat nykyisen Rekolabiodyn Oy:n.

Pihvikarjan lihaa ja leipomotuotteita

Joona Rekolalle kotitilalla jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan liiketaloutta pääkaupunkiseudulle, mutta päätyi - omien sanojensa mukaan ”monien sattumusten kautta” - vuonna 2011 takaisin Kangasalle hoitamaan kotitilaa.

”Sitä en ole katunut”, hän toteaa.

Rekolan biodynaamisella maatilalla Joona vastaa tilan kotieläimistä ja peltoviljelystä. Tila tuottaa Limousin -pihvikarjan lihaa sekä kotileipomossa valmistettavia leipiä ja mysliä.

Rekola kertoo, että tilan asiakkaita ovat Tampereen seudulla asuvat kotitaloudet, jotka arvostavat luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti tuotettua lihaa sekä leipiä.

rekola-leivat

Ekologisuus on maatilalla tapahtuvan viljelyn perusta

Rekolan maatilalla on biodynaamisen perinteen mukaan pyritty luomaan mahdollisimman kokonaisvaltainen ravintokierto.

”Tämän ansiosta tilan ympäristön kuormitus on minimoitu”, Joona Rekola kertoo.

Omassa elämässään Joona toteuttaa ekoarvoja muun muassa suosimalla luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Hänen ekovinkkinsä Ekonan lukijoille puolestaan on:

”Suosi paikallistaloutta! Kuluta mahdollisuuksiesi mukaan mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja elintarvikkeita, palveluita ja muita tuotteita.”

emolehmat-rekola

Puutarhalta avomaavihanneksia ja -juureksia

Henri Murto on opiskellut ja harjoittanut biodynaamista viljelyä 15 vuotta. Rekolaan hän saapui vuonna 2008, kierreltyään ensin biodynaamisia tiloja maailmalla.

Maatilalla Henri Murron vastuulla on tilan yhteydessä toimiva Rekolan puutarha Ky., jonka tuotantohaarana on avomaavihannesten ja -juuresten viljely. Puutarhalta myydään tuotteita yksityisten kuluttajien lisäksi muun muassa ravintoloihin ja päiväkoteihin.

”Ihmisen rooli luonnossa on toimia hoitajana”

Henri Murrolle ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät tietoista maan, kasvien, eläinten ja ihmisten hoitamista.

”Ihmisen rooli luonnossa on toimia tasapainoittajana ja hoitajana; emme voi riistää loputtomiin ehtymättömiä luonnonvaroja, vaan kierto- sekä biotalouden on noustava yhtä arkisiksi asioiksi kuin hampaiden pesu.”

Omassa elämässään Murto toteuttaa ekoarvoja pääasiassa oman työssään, mutta myös kulutusvalinnoissaan.

”Viljelen hyvää ja terveellistä ruokaa, jonka tuottamiseen käytetty hiilijalanjälki on lähes olematon.

Pyrin myös panostamaan laatuun jokaisessa ostopäätöksessä: mietin aina, mikä on tarpeellista. Sijoitan myös laadukkaisiin työvälineisiin; ne kestävät pitkään, eikä tule tarvetta ostaa halpoja kiinakopioita, joiden tuotanto on ekologisesti ja eettisesti hyvin kyseenalaista.”

Henrin ekovinkit voisi vaikka lisätä omaan kauppalappuun joka kerta ostoksille lähtiessä:

”Tedosta valtasi kuluttajana, anna palautetta kauppiaille, panosta laatuun ja kuluta kohtuudella käyttötavaroita!”

Teksti ja kuvat: Heidi Honkamäki

Tampereen Aleksanterinkadulla sijaitsee oikea hyvän tuulen kauppa, Forget-Me-Not, jonne kannattaa rohkeasti pistäytyä.

”Olen koettanut koota saman katon alle kaikkea sellaista mikä tuottaa hyvää mieltä ja iloa. Pohjavirtana kulkevat ekologisuus ja eettisyys”
, yrittäjä Emmi Laiho kertoo.

Haastattelin Emmiä kaupan sivuhuoneessa, jonne pujahdettiin hauskasti oviaukon edessä seisovan vaaterekin läpi.

”Kuin väärässä ajassa”

Kirppareiden kiertely ja värikäs, vintage-tyylinen pukeutuminen ovat olleet Emmille elämäntapa nuoruudesta lähtien.

”Jo teini-ikäisenä ihastuin äitini säilyttämiin 60-70-luvun vaatteisiin.”

Emmi kertoo olevansa ikuinen nostalgikko. ”Koen eläväni ikään kuin väärässä ajassa.”

Värit ovat aina olleet Emmille tärkeitä, ja se on helppo uskoa, kun katsoo myymälän vaatteiden iloista värimaailmaa.

”Tykkään pukeutua värikkäästi, sillä se vaikuttaa omaan mielialaankin. Kotinikin on oikea väripläjäys”, Emmi hymyilee.

FMN 2

Kuvassa Emmi Laiho ja puodin vaatekokoelmaa.

Elämäntavasta tuli oma yritys

Emmi perusti Forget-Me-Not:n jo vuonna 2008. Sitä aikaisemmin hän oli opiskellut filosofian maisteriksi ja työskennellyt vuosia globaalin mobiiliteknologia-alaan liittyvän pörssiyrityksen tehtävissä.

”Yrityksen arvomaailma oli ristiriidassa oman ajatusmaailman ja elämäntavan kanssa. En voinut allekirjoittaa muun muassa sitä, että yrityksessä valmistettiin tuotteita, joissa ideana oli lähtökohtaisesti, että tuotteen elinkaari on lyhyt ja että ihmisiä pyritään innostamaan ostamaan koko ajan markkinoille tulevia uudempia laitteita. Ylipäätään toimistotyö istui varsin huonosti liikkuvaiseen ja rutiineihin helposti leipääntyvään luontooni”, Emmi kertoo.

Alkuun Forget-Me-Not:n valikoimissa oli lähinnä vaatteita naisen omasta, vuosien saatossa kertyneestä varastosta. Vintagevaatteiden hankkiminen, ’kaikkien paikkojen koluaminen’ , on Emmille mieluisaa puuhaa edelleen.

”Myös muut keräilijät tuovat tänne aarteitaan, heiltä saatamme ostaa kerralla isojakin eriä.”

Kestävää laatua

Nykyajassa Emmiä inhottaa yleinen kulutushysteria ja se, kuinka rikkaat länsimaat käyttävät hyväksi idän köyhiä ja teettävät siellä huonolaatuisia vaatteita, joiden ei ole tarkoituskaan kestää pitkään.

”Haluan todistaa, että hyvää ja kestävää laatua on yhä olemassa. Vintagen lisäksi
täältä löytyy kymmeniä kierrätyshenkisiä ekodesign-merkkejä: vaatteita, asusteita, koruja. Meillä on myös oma kierrätysmallistomme, jossa käytämme laadukkaita retrokankaita. Ompelutyön tekevät paikalliset ompelijat.”

Ilokseen Emmi on huomannut, että ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän pienten, kotimaisten tekijöiden tuotteet.

Kaikki löytyy jo valmiina

Omassa elämässään Emmi pyrkii toteuttamaan arjen valintoja ekologisesti.

”Vuosikausiin en ole juurikaan ostanut mitään uutta. Ajattelen, että kaikki mitä tarvitsen, löytyy jo valmiina. Lasten vaatteita ja tarvikkeita taas kierrätämme tehokkaasti kaveriporukassa."

f m n

Kuvassa Emmi Laiho ja Forget-Me-Notin työntekijä Jaana Lappalainen.

Retroilu yhdistää

”Forget-Me-Notin ympärille on muodostunut kiva porukka. Jotkut heistä ovat aikoinaan olleet täällä töissä harjoittelussa ja jääneet sitten porukkaan. Harrastuneisuus vintageen ja retroon on selvästi tuonut yhteen samanhenkisiä ihmisiä,”
Emmi iloitsee.

Emmin ekoteot ja ekovinkki

Ekotekoja Emmi tekee pienissä elämänvalinnoissa. Jos jokin menee rikki, hän löytää yleensä vastaavan tilalle kierrätyskeskuksista tai kirppareilta.

”Usein käy niin, että löydän sieltä vielä jotain omaperäisempää”, Emmi kertoo.

Emmi haluaa antaa saman asian myös ekovinkiksi lukijoille:

”Seuraavan kerran jos huomaat, että oho, tämä meni rikki, tai että oho, tarvitsen jotakin, voit hetkeksi pysähtyä miettimään, saisitko tarvitsemaasi tai vastaavaa tilalle käytettynä.”

Teksti: Heidi Honkamäki. Kuva: Annaleena Ryömä.

Haastattelin sähköpostitse Vaihda virtaa -kampanjan koordinaattori Riitta Savikkoa. Riitalla on valoisa näkemys siitä, mitä kaikkea, pienempää ja suurempaa, voimme tehdä ympäristöasioiden hyväksi.

Tiedon välittämistä

Vaihda virtaa -kampanja välittää tietoa energiayhtiöiden tuottamasta vihreästä sähköstä sekä omakoti- tai mökkikokoluokan uusiutuvan energian pientuotannosta.

”Lomakkeen avulla oman sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön on helppoa. Samalla voi vähentää omia ilmastopäästöjään 25 prosenttia”, Riitta kertoo.

Kampanjalla on nettisivusto www.vaihdavirtaa.net, josta löytyy muun muassa tietoa vihreää sähköä myyvistä sähköyhtiöistä, sähkön hintatiedot, sekä lomake, jolla voi lähettää tarjouspyynnön sähköyhtiöille. Vaihda virtaa -kampanjan infopisteeseen voi törmätä myös erilaisissa tapahtumissa.

Vaihda Virtaa aurinkotori
Vaihda virtaa -kampanjan infopiste Aurinkotorilla Tampereella 13.5.2016. Infopistettä pitämässä Nina Hurme ja Riitta Savikko. Kuva: Annaleena Ryömä.

Elämän kunnioittamista

Kiinnostus ilmastokysymyksiin sai Riitan aikoinaan Vaihda virtaa -kampanjan toimintaan mukaan. Riitalle ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät elämän kunnioittamista ja elämisen ihmeiden ihmettelyä.

”Tämä maapallo on lukemattomien eläin- ja kasvilajien kotipaikka, ja me ihmiset olemme riippuvaisia niistä. Tämän vuoksi on tärkeätä suojata elinympäristömme elinkelpoisuutta.”

”Ympäristöhyvää” arjen teoissa

Omassa elämässään Savikko kertoo toteuttavansa ekologisia arvoja sen mukaan, mikä milloinkin on mahdollista.

”Ehkä se liittyy ajatukseen vihreistä kädenjäljistä. Sen sijaan, että murehtisi tai päivittelisi asioiden tolaa, voi yrittää tehdä jotakin asioiden parantamiseksi, pienempää tai suurempaa, omassa elämässä sillä hetkellä mahdollista.

Ekologisten jalanjälkien ja muiden ’ympäristökuormien’ aiheuttamisen lisäksi ihmiset tekevät arkisessa arjessaan ’ympäristöhyvääkin’, ja niitä hyviä kädenjälkiä voi tehdä monessa roolissa, töissä, opiskeluissa, kotona, harrastuksessa”, Riitta muistuttaa.

Jalanjäljen sijaan kädenjälkiä

Hiilijalanjäljestään huolestuneelle Riitta tarjoaa valoisampaa näkökulmaa:

”Sen sijaan, että ekotekona viilaisi jalanjälkeään, voi miettiä, tekisikö kädenjälkiä. Kädenjälki voi välillä olla oman mielipiteen sanomista kahvipöydässä, välillä ratkaisujen hakemista omissa töissä, välillä ihan vain mielenrauhan hakemista vaikka metsäkävelyltä."

Energinen ekovinkki

Riitan ekovinkki Ekona-sivuston lukijoille on kampanjan linjan mukainen:

”Sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön on ilmastoteko! Se onnistuu helposti esimerkiksi vaihdavirtaa.net-sivuston kautta, tai vaikka soittamalla sähköyhtiöön.”

Vielä Riitta vinkkaa: ”Jos toiminta uusiutuvan energian parissa kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan kampanjaa tekemään!”

Mukaan Vaihda virtaa -kampanjan sähköpostilistalle pääsee laittamalla viestin osoitteeseen tiedotus@vaihdavirtaa.net. Voit myös tulla mukaan tapaamiseen. Niistäkin tiedotetaan facebook-sivulla:https://www.facebook.com/vaihdavirtaa.

Teksti ja kuva: Mira Haapamäki

Minulla oli ilo ja kunnia haastatella Mekaselskan perustajaa, Milla Havankaa pilvisenä heinäkuisena perjantaina. Iloisen elämänasenteen omaava Milla kertoi työstään ammattijärjestänä ja antoi hyviä näkökulmia kulutuksen vähentämiseen.

Kuka olet ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

- Olen Milla Havanka ja teen työkseni nykyään ammattijärjestäjän hommia. Olen siis alanvaihtaja ja ennen yritykseni perustamista työskentelin teknologian ja tietojenkäsittelyn parissa Nokialla. Kun 10 vuotta työskentelyä kyseisellä alalla alkoi tulla täyteen, aloin myös kokemaan, ettei tämä työ veisi minua eteenpäin. Siispä päätin vaihtaa kokonaan alaa ja perustaa oman yritykseni, joka kirjattiin viisi vuotta sitten kaupparekisteriin.

Mekaselska

Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

- Yritykseni nimi on siis Mekaselska ja se toimii ammattijärjestämisen alalla. Nimeä pohdin jonkin aikaa ja nimivinkkejä tuli katseltua esimerkiksi amerikkalaisilta sivustoilta, mutta ne kaikki olivat turhan pliisuja minun mieleeni. Sitten pääni sekamelskassa syttyi idealamppu ja yhtäkkiä nimi oli keksitty. Mekaselska kuulosti juuri siltä, miltä pitikin; omalta.

Ammattijärjestäjät siis nimensä mukaisesti järjestävät ja auttavat ihmisiä järjestämään kotejaan ja näin selviämään käsittämättömästä tavaranpaljoudestaan. Eikä kyse ole pelkästään yksityisistä ihmisistä, vaan myös yritykset saavat järjestäjäpalveluita halutessaan.

Tarjoan myös koiranomistajille koulutusapua pienissä arkipäivän ongelmissa.

Miksi yritys juuri tälle alalle?

- Kiinnostus alalle heräsi, kun törmäsin netissä aiheeseen. Minulla on myös vahva halu auttaa ihmisiä. Ajatuksen ja yrityksen kypsyessä ymmärsin myös, että kaappien järjestämisen lisäksi on paljon muitakin asioita, joita tulee ottaa huomioon, kuten se, että asioita voi nykyään paljon myös vuokrata ja lainata, eikä kaikkea tarvitse itse omistaa. Olen pohtinut myös miten tavarat saataisiin mahdollisimman hyvin kiertämään. Kun ne on kerran tehty, niin olisi ne myös hyvä käyttää loppuun, koska valmistukseen on todennäköisesti kulunut luonnonvaroja, joita ei pitäisi tuhlailla.

Millainen on yrityksesi kohderyhmä?

- Periaatteessa kuka tahansa voi kaivata ammattijärjestäjän apua elämässään, mutta tyypillisiä asiakkaita ovat esimerkiksi pienempään asuntoon muuttavat ihmiset, lapsiperheet ja paljon tavaroita perineet henkilöt.

Kaikki sekamelskan keskellä elävät, jotka tarvitsevat apukäsiä, apupäätä ja joskus ehkä olkapäätäkin hankalissa tilanteissaan.

Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu sinulle merkitsevät?

- Ne ovat todella tärkeitä arvoja. Ympäristön nykyinen tila huolettaa, varsinkin vanhemman näkökulmasta katsottuna jopa ahdistaa; toivon, että lapseni ja myös heidän jälkeläisensä voisivat tulevaisuudessa vielä elää tällä planeetalla.

Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

- Koitan auttaa ihmisiä löytämään omat tavaransa uudestaan ja käyttämään omistamiansa asioita tehokkaammin. Ihmisillä tuntuu olevan aina kaapeissaan tavaraa, joiden olemassaoloa he eivät edes muista, niinpä kannustankin heitä shoppailemaan omissa komeroissaan, mikä voi vähentää uuden tavaran ostamisen tarvetta. Lainaus- ja vuokrauspalveluitakin on jonkin verran saatavilla ja parhaani mukaan levitän tietoisuutta niistä vaihtoehdoista. Suosittelen myös ns. vaihtorinkien perustamista, eli perheet, kaveriporukat tai naapurustot voisivat vaihdella keskenään turhia tavaroitaan, ehkä myös hankkia jotain yhteiskäyttöön.

Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa elämässäsi?

- Kun olen nähnyt ihmisten tavaranpaljoutta paljon, olen itse karsinut kaiken turhan ostamisen pois elämästäni. Olen jo useampana vuotena jättänyt alennusmyynnit tietoisesti väliin, koska niistä yleensä tulee tehtyä ne turhimmat heräteostokset. Vaatteissa on hyvä suosia klassisia vaihtoehtoja, jotka ovat aina muodissa. Suosin kirpputoreja aina kun mahdollista.

Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

- Se, etten ole ostanut itselleni uusia vaatteita myymälöistä ainakaan pariin vuoteen ja olenkin tehnyt siitä haasteen itselleni, että kuinka pitkään pärjää ostamatta uusia.

Mikä olisi ekovinkkisi Ekona-portaalin lukijoille?

- Mene varastoosi penkomaan, mene kaivelemaan kaappejasi, tutki hyllyt, pussukat ja pahvilaatikot ja katso mitä oikeasti omistat, koska niistä voi tehdä yllättäviäkin löytöjä. Shoppaile siis omassa kaapissasi ja osta mahdollisimman vähän uutta. Vähemmän on enemmän.

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Ekokampaamo Luonnonhelmen naiset Milla Joska ja Tiia Tuomisto vastasivat haastattelukysymyksiin sähköisesti.

Teksti: Mira Haapamäki
Kuvat: Ekokampaamo Luonnonhelmi

Kuka olet/keitä olette ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

Milla Joska
: Jyväskylästä kotoisin oleva kampaaja-kosmetologi. Oma kampaamo-kauneushoitola on ollut pystyssä kuusi vuotta ja ekokampaamo vuoden verran. Ennen yrittäjyyttä olin työntekijänä toisen palveluksessa 10-vuotta. Yrittäjyyden aloitin itsekseni, mutta pikkuhiljaa yritys kasvanut ja tiimissämme on tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Luonnonhelmi milla

Tiia Tuomisto: Olen Kauhajoelta lähtöisin oleva parturi-kampaaja/ekokampaaja. Olen ollut alalla kuusi vuotta ja ekokampaajana näistä kaksi viimeisintä. Kun Studio Helmi avasi isommat tilat vuonna 2012, kuulin vapautuvasta työpaikasta Marilta, jonka kanssa olimme olleet työkavereita jo edellisessä työpaikassamme. Perustin toiminimen ja hyppäsin mukaan Helmeen.

Luonnonhelmi tiia

Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

Hius ja Kauneus Studio Helmen "ekologinen pikkusisko" Ekokampaamo LuonnonHelmi avattiin kesäkuussa 2015 ja se tarjoaa ekologisia kampaamopalveluita.

Studio Helmi on palvellut asiakkaitaan vuodesta 2010 tarjoten kaikkia perinteisiä kampaamo- ja kauneushoitolapalveluita.

Mistä syntyi idea/tarve kampaamopalveluiden erottamiseen?

Tiia: Studio Helmessä on tarjottu ekologisia kampaamopalveluita 2014 lähtien, kun kouluttauduin ekokampaajaksi. Huomasin jo kouluaikana, että haluan keskittyä ekopalveluihin jossain vaiheessa kokonaan.

Milla: Ekologisten palveluiden tarjoaminen tavallisten kampaamopalveluiden rinnalla rupesi kuitenkin tuntumaan siltä, että olisi hyvä olla kokonaan oma tila rauhoittumiseen ja poissa kampaamokemikaalien tuoksuista. Siitä lähti ajatus laittaa kokonaan toinen toimipiste pelkästään ekologisten palveluiden tarjoamiseen. Tällä seudulla ei ekokampaamoita ole lainkaan, joten ajatus kyllä jännitti aluksi, että kuinka pelkkä ekokampaamo otettaisiin vastaan.

Miten homma käytännössä toteutettiin ja mitkä siinä olivat suurimmat haasteet?

Milla ehdotti, että tuossahan tuo pieni liiketila on vielä vapaana. Sitä mietittiin yön yli ja seuraavana aamuna siitä soitettiin ja se vuokrattiin. Sitten Millan isä kutsuttiin paikalle sahoineen ja vasaroineen. Suurimmat haasteet olivat varmaankin remontin tiukassa aikataulussa... Oli suunnilleen neljä viikkoa avajaisiin ja homma piti toteuttaa muiden töiden ohella.

Sisustus on täysin kierrätettyä, joten haastetta toi myös löytää tarpeelliset huonekalut / esineet eri kirppareilta. Myös remontti toteutettiin lähes kokonaan kierrätetyistä materiaaleista, maaleista yms. Liikkeen ainoat uutena ostetut asiat ovat ajanvaraus- ja kassajärjestelmää varten ostettu tietokone sekä puhelin.

Luonnonhelmi liiketila1


Millainen on yrityksesi kohderyhmä, vaikuttiko kampaamopalveluiden erottaminen kohderyhmään mitenkään?

Meille ovat tervetulleita kaikki.

Nyt kun ekopalvelut ovat erillisessä tilassaan ja nimeen voitiin lisätä Ekokampaamo, niin asiakkaat löytävät meidät helpommin.

Oma tila on tuonut asiakkaiksi hajusteherkkiä, väreille allergisoituneita ja sellaisia, jotka eivät ole voineet "tavallisessa" kampaamossa asioida. Myöskin useat perinteisen kampaamon puolella asioivat haluavat ainakin kokeilla ekologisia palveluita.

Millaisia odotuksia asiakkailla on ekokampaamopalveluita kohtaan, verrattuna tavalliseen kampaamoon?

Moni varaa ajan luettuaan ekologisista kampaamopalveluista netistä, tuttavan suosituksesta tai kokeilunhalusta. Toisilla ei ole juuri mitään odotuksia ja yllättyvät, miten kiiltäviä ja pitkäkestoisia värejä kasveilla saa aikaan. Välillä odotukset ovat todella korkealla, silloin täytyy muistuttaa, että vaikka olen koulutukseltani kampaaja, niin kasveilla väriskaala on hieman suppeampi ja esimerkiksi vaalennus ei ole mahdollista.

Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkisevät sinulle? Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

Tiia: Ekologisuus on osa perusajatteluani. Koen, että kuluttajana olen vastuussa ostopäätöksestä aina tuotteen kierrättämiseen asti. Ekokampaajan koulutuksessa painotetaan paljon vastuuta ottaa tuotteista selvää. Kun ekokampaaja on tämän pohjatyön tehnyt ja päätynyt tiettyihin tuotesarjoihin, niin asiakkaan ostopäätökset hieman helpottuvat.

Milla: Elinympäristömme tila ja tulevaisuus ihan maailmanlaajuisesti huolettaa, joten yritän kiinnittää kampaamoideni toiminnassa huomiota kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti toimimiseen, erityisesti lajittelu, energiankulutus ja monet pienet asiat huomioon ottaen. Tiian ekokampaajan koulutus ja ekologiset esimerkit vaikuttivat paljon omaankin ajattelutapaan ja työympäristössämme alkoi myös näkyä kiinnostusta ekologisempia toimintatapoja kohtaan. Oma ekokampaajan koulutukseni tietysti syvensi halua tehdä omalta osaltaan parhaansa ympäristömme eteen.

Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa henkilökohtaisessa elämässäsi?

Tiia: Pyrin huomioimaan ekologisuuden niin monessa kuin vain mahdollista. Suosin kirppareita, en osta turhia, meillä on kotonakin ekosähkö, kierrätän, kuljen pyörällä ja käytän julkista liikennettä. Kahden vuoden aikana koko kosmetiikkavalikoimasta ja siivousaineista olen karsinut turhat pois ja vaihtanut kokonaan ekologisiin ja jätin lihan pois ruokavaliosta.

Milla: Olen vähentänyt valtavasti turhia hankintoja, kiinnittänyt paljon huomiota energiankulutukseen, kierrättämiseen, lajitteluun ja moniin arjen asioihin kuten autottomuus, ruokatottumukset ja hävikki, vaatehankinnat, siivous, pyykinpesu yms... Olen myös vaihtanut päivittäiskosmetiikkaani ja hiustuotteita (joista en ikinä olisi voinut kuvitella luopuvani!) ekologisempiin tuotteisiin.

Luonnonhelmi liiketila2 (1)


Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

Tiia: Pitäisin ekokampaajan koulutusta yhtenä tärkeimpänä, sillä se on tuonut paljon hyviä muutoksia työympäristöön, mutta myös kotona tehtäviin ekotekoihin. Kun ensin vaihdoin kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan, huomasin pian etsiväni ekompia vaihtoehtoja myös pyykinpesuun ja siivoukseen.

Milla: Omien tottumusten pienet muutokset ekologisempaan suuntaan, sekä ekokampaajatutkinnon lopputyö jossa aiheena "kampaamoiden ympäristövastuu", jonka tekemisen myötä oma tietoisuus lisääntyi monien asioiden kohdalla, joiden en aiemmin oikeastaan ollut ajatellut vaikuttavan ympäristömme tulevaisuuteen.

Mikä olisi ekovinkkisi Ekona - portaalin lukijoille?

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä!

Toisen vanha on toisen uusi, hanki ja luovu tavaroista kierrättämällä :) Jos pitää hankkia uutta, osta vain kestäviä tavaroita!

Teksti ja kuvat: Heidi Honkamäki

Herttaisesti sisustetussa ravintola-kaupassa Tampereen Tammelassa on oikea vanhanajan tunnelma. Kun astuu kadulta sisään, tuntuu kuin kaikki kiire kaikkoaisi.

”Kerran eräs asiakas totesi, että tämähän on aivan kuin se elokuvan Pieni suklaapuoti”, kertoo kauppias Sanna Iso-Markku. Haastatteluhetki sujui leppoisasti kahvilan puolella pirteän yrittäjän peratessa samalla pussillisen oreganoja.

Aina jotakin ruokaan liittyvää

Sanna on maalta kotoisin, ja hänelle on aina ollut luonnollista, että ruokapöydässä käytetään oman maan antimia. Työkseen Sanna kertoo aina tehneensä jotakin ruokaan liittyvää.

”21-vuotiaana ryhdyin Kotipizza-yrittäjäksi ja siinä vierähtikin yhdeksän vuotta. Toiset 9 vuotta olin töissä Pirkkalan lentokentän kahvilassa. Lempiin tulin yrittäjäksi 3 vuotta sitten.”

Morokin piti ruisleivästä

Ruokapuoti Lempi Oy on luomu- ja lähiruokapuoti, jossa on pieni artesaanileipomo. Myymälän valikoimiin kuuluvat juustot, kananmunat, jauhot ja hiutaleet, leipätuotteet ja vihannekset, joista suurin osa on luomua.

”Suosituimpia tuotteitamme on täällä leivottu ruisleipä, jonka Aamulehden Moron raati valitsi aikoinaan Tampereen parhaimmaksi”, Sanna kertoo.

Lounasta, suolaa ja pippuria

Lempi-puodin asiakaskunta koostuu Sannan mukaan ruokatietoisista ihmisistä, jotka ovat valmiita maksamaan vähän enemmän puhtaasta lähiruoasta.

Kahvilan puolella on arkisin tarjolla keittolounas. ”Se on laajentanut asiakaskuntaamme”, Sanna iloitsee.

”Suola ja pippuri työssäni on se, että saan tavata mitä erilaisimpia ihmisiä. Myös jotkut kahvila-asiakkaat ovat tutustuneet täällä toisiinsa, ja se tuntuu tosi kivalta.”

Tärkein ekoteko

Kun kysyin, mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät Sannalle, oli vastaus lyhyt ja ytimekäs:

”Asuin lapsuuteni maalla, lähellä luontoa. Omat vanhempani ovat olleet minulle hyvänä esimerkkinä luonnon kunnioittamisessa ja ekologisessa elämäntavassa.”

Oppimiaan arvoja Sanna voi toteuttaa työssään nykyään esimerkiksi lounaalla, jossa raaka-aineina käytetään puodissa myymättä jääneitä kasviksia. Sitä Sanna pitää myös tärkeimpänä ekotekonaan.

”Arvostan hyvin paljon lähituottajia, joiden tuotteita puodissa myydään, ja voin osoittaa kunnioitustani heitä kohtaan myös hävikkiä vähentämällä.

Oman elämän ekovalintoja

Sanna suunnittelee muuttavansa lähiaikoina puilla lämmitettävään hirsitaloon, jonka pihaan hän luonnollisesti laittaisi oman kasvihuoneen ja kasvimaan.

”Taas voin pitää hyvänä esimerkkinä omia vanhempiani, jotka elävät lähes omavaraistaloudessa.”

Kotonaan Sanna käyttää ruuanlaitossa paljon itse keräämiään marjoja, sieniä ja villiyrttejä sekä puodin myymättä jääneitä vihanneksia.

Sannan villiltä maistuva ekovinkki

Sannan ekovinkki - kuinka ollakaan - liittyy myös ruokaan:

”Toivon, että ihmiset rohkaistuisivat käyttämään yhä enemmän villiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja villiyrttejä. Ne ovat ilmaista ruokaa, maistuvat hyvältä ja ovat ravintoaineiltaan vertaansa vailla.”

Teksti: Heidi Honkamäki

Minulla oli ilo haastatella yrittäjä Raini Kiukasta omassa toimistossaan DT-keskuksen myymälässä Tampereen kupeessa Kangasalla. Haastattelun lopussa Raini antaa ekovinkin, joka on jokaisen helppo toteuttaa omien mahdollisuuksien mukaan vaikka jo tänään!

1. Kuka olet ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

Olen Raini Kiukas ja tieni tänne on ollut pitkä ja polveileva. Juuret juontavat jopa 1970-luvulle asti. Kun aikoinaan hoidin Espoon kaupungissa haja-asutusalueiden jätevesiasioita, tulivat tuolloin kaikenlaiset huussit tutuiksi.

Kangasalla olen toiminut ympäristönsuojelusihteerinä. Kangasalla vesistöllä on tärkeä merkitys, sillä täällä pinta-alasta on yli neljäsosa vettä ja alueen jakaa keskeltä harjujono, jossa on kunnan tärkeät pohjavesialueet. Meillä on myös likaisia järviä, esimerkiksi Kirkkojärvi. Haja- ja vapaa-ajanasutuksesta peräisin olevat ravinteet rehevöittävät järviä siinä missä teollisuuden ja maataloudenkin vedet.

Vuonna 2002 perustimme Käymäläseura Huussi ry:n, joka on kuivakäymälöihin ja ekologiseen sanitaatioon erikoistunut asiantuntijaorganisaatio. Samoihin aikoihin jouduin lonkkaleikkauksen jälkeen mietiimään sellaista työtä, jossa ei tarvitsisi istua kahdeksasta neljään. Vuonna 2004 perustimme sitten mieheni Pentin kanssa DT-keskuksen.

DT-keskus IMG_1996

2. Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

Yritykseni on DT-Keskus Kuivakäymälä. Myymme kuivakäymälälaitteita ja niiden tarvikkeita ja varaosia sekä jätevesilaitteita haja-asutusalueille. Tarjoamme tuotteiden lisäksi myös suunnittelu- ja huoltopalveluita. Olemme asiakkaan mukana aina suunnittelusta toteutukseen, myös ongelmien sattuessa. Meiltä voi kysyä:

- mökkitalkkaripalveluita
- jätevesisuunitelmia
- kuivakäymälöiden asennuksia
- jätevesijärjestelmien asennuksen valvontaa
- pienpuhdistamoiden huoltoa

3. Millainen on yrityksesi kohderyhmä?

Haja-asutusalueilla asuvat ja mökkiläiset. Tuloillaan oleva asia on kuivakäymäläpalveluiden järjestäminen erilaisissa tapahtumissa.

4. Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät sinulle?

Ne ovat ihan perusajatuksiani. Monin keinoin olen miettinyt, miten niitä voisi tuoda myös muiden ihmisten elämään.

5. Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

Tässä työssä pystyn toteuttamaan niitä hyvin. Mutta unelmoin myös maailmasta, joka toimisi ilman rahaa. Joskus arvoni ja bisnes törmäävät toisiinsa. Mutta bisnes on vain hyväksyttävä, sillä jostakin se leipä on saatava.

6. Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa elämässäsi?

Minulla on pieni kasvimaa jota ravitaan kotikompostilla. Käytämme oman maan yrttejä todella paljon. Kun flunssa uhkaa, otan yrttisiirappia, joka tehoaa aina. Ja tietenkin lajittelemme jätteemme.

7. Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

DT Keskuksen perustamisen lisäksi tänä keväänä toteuttamamme Hiedanrannan kuivakäymäläkeskus. Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle perustetun kulttuurikeskus Kuivaamon sisälle on asennettu kaksitoista erottelevaa kuivakäymälää ja kuusi vedetöntä pisuaaria. Lisäksi invavessassa on kompostoiva kuivakäymälä.

Ensimmäisen kerran Kuivaamon kuivakäymäläjärjestelmää päästiin käyttämään tänä kesänä SWÄG -festivaaleilla. Jatkossakin kaikki alueen tapahtumissa kävijät saavat kerrankin hajuttoman ja mukavan käymäläkokemuksen, eikä koko hommaan käytetä tippaakaan vettä! Myös ravinteet käytetään osin alueella hyödyksi tänä kesänä.

8. Mikä olisi ekovinkkisi Ekona-portaalin lukijoille?

Suosittelisin kaikkia ihmisiä menemään ulos ja tutustumaan siihen omaan lähiluontoon ja sen erityispiirteisiin.

2 kommenttia

Teksti: Tiina-Mari Isomäki

Tampereen Itsenäisyydenkadulla, kerrostalon kivijalassa, aukeaa tietokoneiden paratiisi. Koneet Kiertoon on yritys, jossa käytetyt tietokoneet saavat uuden elämän. Lahjoituksena saatujen tietokoneiden kovalevyt tyhjennetään ensimmäiseksi, jottei edellisen omistajan tietoja jää koneelle. Koneisiin asennetaan Linux – käyttöjärjestelmä koska se on ilmainen ja virukseton sekä käyttää avointa lähdekoodistoa. Putsattuna ja valmiiksi asennettuna kone on valmis lähtemään uuden omistajan matkaan tai se voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

ryhmäkuva (1)

Ympäristötietoisuuden Paul Brown sai jo isoäidiltään, joka lahjoitti pikkupojalle ympäristöön, vuoriin ja järviin liittyvän tarrakirjan sekä eläinkirjan. Näiden avulla hän tuli kiinnostuneeksi luonnosta ja ympärillä olevista asioista. Aikuisena hän havahtui kaatopaikalla nähdessään tietokonevuoren, joka odotti jatkokäsittelyä. Mieleen tuli ajatus, että voisiko käytetyille koneille tehdä jotakin, jotta ne voisivat jatkaa elinkaartaan. Ajatus alkoi kyteä Paulin mielessä niin paljon, että hän päätti ottaa asioista selvää. Amerikasta, Oregonista löytyi paikka, jossa kierrätettiin tietokoneita. Siellä otettiin vastaan lahjoituksena tietokoneita, ne tyhjennettiin ja korjattiin sekä laitettiin kiertoon hyväntekeväisyyteen – sinne lähti myös Paul kesätöihin oppia ottamaan. Tämä matka oli hyvin opettavainen ja se oli esikuvana Koneet Kiertoon – yritykselle, joka näki päivänvalon vuonna 2012.

Ekologisuus merkitsee paljon niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työnkin kautta. ”Pelastetaan maailma yksi tietokone kerrallaan”, kuten Paul asian ilmaisi. Tuuli- ja aurinkovoima kiinnostavat ja Koneet Kiertoon – yrityksen perustamisen hän mainitsi elämänsä ekoteoksi kun asiaa tiedustelin. Pelkästään tietokoneen valmistukseen tuhlataan paljon luonnonvaroja ja jo siitä syystä kone olisi käytettävä viimeiseen asti. Jäimme pohtimaan uusien koneiden elinkaarta, joka lyhenee lyhenemistään. Toteamme, että vanhat tietokoneet ovat kestävämpiä, jos niitä vaan vielä jostakin saa, myös korjattuna ja uusiotuotteena.

Koneet Kiertoon – tietokoneilla ja laitteilla on 3 kk takuu, jonka aikana koneet korjataan ilmaiseksi. Seuraavien 9 kk aikana korjaukset tehdään pienellä summalla, mikäli koneeseen jotain vikaa ilmaantuu ja henkilökohtaisella palvelulla totta kai. Koneet Kiertoon neuvoo ja opastaa ja jos on kiinnostusta muutenkin tietokoneiden kanssa puuhasteluun, voi kysellä Paulilta koulutusta. Yhteistyötä on tehty mm. Mukanetin ja Tietotorin kanssa, joten asiantuntemusta ja tietojen jakamiskykyä löytyy. Koneet Kiertoon – yritykseltä voi hankkia tietokoneen vaikka iäkkäille vanhemmille, sieltä saa tuen ja perehdytyksen samalla kertaa eikä tarvitse yksin miettiä ratkaisuja, mitä koneen käyttö tuo.

Muutaman vuoden toimittuaan on selväksi tullut yksi seikka; potentiaalista asiakaskuntaa kyllä löytyy mutta mainostaminen ja tietoisuuden levittäminen vaatisi yhä enemmän volyymia. Parhaillaan on käynnissä uusien yrityskuvioiden suunnittelu, joka antaa uutta potkua tälle erittäin nerokkaalle ja kannatettavalle yritysidealle. Toivon, että ihmisten tietoisuuteen iskostuisi kierrättäminen myös elektroniikan saralla, jotta maailmasta tulisi jälleen piirun verran parempi paikka meille ja jälkipolvillemme.

Kysyn lopuksi jokaiselta haastateltavalta mikä on hänen ekovinkkinsä Ekona – portaalin lukijoille ja näin vastasi Paul: ” Poimi vieraan heittämä roska maasta kerran päivässä”.

Koneet Kiertoon, Itsenäisyydenkatu 16
Paul Brown 040-540 3340
paul.brown(a)koneetkiertoon.fi
http://www.koneetkiertoon.fi
http://www.facebook.com/koneetkiertoon

Teksti: Tiina-Mari Isomäki

Ekokumppanit Oy:sta Ekonan haastattelukysymyksiin sähköpostitse vastasi Materiaalitalouden ja jätteen synnyn ehkäisyn projektipäällikkö Harri Helin.

Ekokumppanit Oy:n perusti Tampereen kaupunki liikelaitoksineen yhdessä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa vuonna 2003. Yhtiön kolmantena omistajana on vuodesta 2009 lähtien ollut myös Tampereen Sähkölaitos Oy. Ekokumppanit Oy on kansainvälisestikin ainutlaatuista ekokumppanuustoimintaa ja se kuuluu eurooppalaiseen energiatoimistojen verkostoon ManagEnergy. Missiona on edistää kestävää kehitystä ja vastuullista elämäntapaa ja olla luotettava ympäristöneuvonnan tuottaja ja tunnettu asiantuntija. Arvoina ovatkin asiantuntemus, kumppanuus, asiakastyytyväisyys ja jatkuva kehittäminen. Ekokumppanit Oy antaa ennaltaehkäisevää neuvontaa ympäristöasioissa tavallisille ihmisille, koululuokille, yrityksille sekä Tampereen kaupungille.

Harrin kuvia 5.4.2012 002 (1)

Harri Helin aloitti Ekokumppanit Oy:ssa vuonna 2006 Jätteen synnyn ehkäisy – ja materiaalitehokkuus – projektin projektisuunnittelijana, tullen sittemmin projektipäälliköksi. Sitä ennen hän on toiminut yli 20 vuotta eri tehtävissä luonnonsuojelujärjestöissä mm. maankäyttö- ja kaavoitusasiantuntijana ja edustanut ympäristöjärjestöjä esim. Eduskunnassa erityisasiantuntijana Maa – aineslakia sekä Maankäyttö- ja rakennuslakia uudistettaessa. Elämänsä tähänastiseksi ekoteokseen Harri Helin mainitseekin Maankäyttö- ja rakennuslain sekä maa – aineslain porsaanreikien tukkimisen. Hän levittää mielellään työnsä kautta ympäristösuojelun ilosanomaa sillä ekologisuus ja ympäristönsuojelu ovat hänelle itselleen elämäntapa. Henkilökohtaisessa elämässään hän pyrkii toteuttamaan ekoarvoja – ja valintoja parhaan kykynsä mukaan.

Ekovinkkinä Harri Helin vinkkaa: ” Ennen kuin ostat jotain, laita vielä kerran kätesi taskuun ja mieti tarvitsetko oikeasti tuota tuotetta.”

Ekokumppanit Oy
PL 487, 33101 Tampere
ekokumppanit(a)ekokumppanit.fi

Toimisto
Valssipadonraitti 3, Patosilta, 33100 Tampere
040 806 2617 (9.00 – 16.00)

Teksti: Tiina-Mari Isomäki
Kuvat: Copyright Mia Bergius

Rankkasateen saattelemana saavun Pyynikille, Ekokampaamo Oranssiin. Istuudumme ekokampaaja Tiina Heinosen kanssa punaisille nojatuoleille, saan käteeni kupin yrttiteetä ja hetki on näin rauhoitettu haastattelutuokiolle. Ekokampaamo Oranssista saa hiusten energialeikkauksen, joka on kokonaisvaltainen hiustenleikkaustyyli sekä hiusten kasvivärjäystä, joka värjäämisen ohella myös hoitaa hiuksia. Palvelutarjonnassa on hoitoja myös merilevällä, savella ja turpeella sekä intialaista päähierontaa, joka on vanha, Intiasta kotoisin oleva itsehoidon muoto. Tiinalle ekokampaajana on tärkeää huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti, jolloin hiusten lisäksi hoidetaan myös mieltä ja kehoa. Käytettävien aineiden ainesosiin kiinnitetään tuotteissa erityistä huomiota. Pyritään välttämään turhia kemikaaleja ja suosimaan luomu- ja ekologisia raaka-aineita, sillä luonnosta saa paljon hiusta hoitavia raaka – aineita. Ekokampaamo Oranssi kiinnittää huomiota myös muussa toiminnassaan ekologisuuteen mm. käyttämällä ekosähköä ja niin kierrättämällä jätteet kuin käyttämällä kierrätystekstiileistä tehtyjä värjäysmyssyjä ja hiustenleikkauskappoja.

_MG_9985, copyright Mia Bergius

Tiina Heinonen on kasvanut maalla ja kertookin saaneensa sieltä perintönä rakkauden luontoon. Ekologisuus ja ympäristönsuojelu ovat Tiinalle 100 % henki ja elämä, pohja ja perusta, siitä ponnistetaan ylöspäin. Tehtyään parturi – kampaajan töitä 15 vuotta, tuli henkinen ahdistus ja ristiriita työssä toteutettavan ideologian ja henkilökohtaisten arvojen välillä. Onneksi löytyi ekokampaaja – koulutus, josta Tiina valmistui 2010 ja tiesi sen jälkeen löytäneensä rauhan ja oman paikkansa. Entinen, ”tavallinen” kampaamo, vaihtui ekokampaamoksi ja muutti Ylöjärveltä Tampereen Palomäentielle, ollen näin ensimmäisiä tamperelaisia ekokampaamoita. Vanha asiakaskunta seurasi osittain matkassa mukana, mutta osalle muutos luonnollisuuteen ei ollut oma juttu. Tuntien Tiinan, he kuitenkin toivottivat onnea uudelle suunnalle ja löytämälleen tielle. Ekokampaamo Oranssin asiakaskunta koostuu tänä päivänä ekologisista asioista kiinnostuneista naisista mutta myös miehet ovat tervetulleita ekokampaamon asiakkaiksi.

_MG_0034, copyright Mia Bergius

Ekokampaaja – koulutukseen haluavia on tänä päivänä huimasti enemmän kuin Tiinan opiskeluaikana. Koulutus annetaan parturi – kampaajan peruskoulutuksen saaneelle lisäkoulutuksena ja osittain varmaan siksi kaikki eivät siirry kokonaan pois synteettisistä aineista. Kuuleman mukaan vain murto – osa valmistuneista olisi jatkanut vain ekokampaajana. Ekokampaajat ry. on osa Suomen Ekoyrittäjät ry:tä, mutta siihen kuuluminen ei takaa sitä, että ekokampaamo olisi vain kasviperäisiä, ekologisia ja biologisia tuotteita käyttävä kampaamo. Jonkinlainen sertifikointi eli laatuluokitus olisi Tiinan mielestä järkevää myös ekokampaamoille, sillä silloin kuluttaja tietäisi, millainen hänen käyttämänsä kampaamo on. Tämä lisäisi rehellisyyttä asiakkaita kohtaan ja säilyttäisi sen arvon ja laaduntakeen ekokampaamoille, joka niille kuuluu.

_MG_0075, copyright Mia Bergius

Tiinan innostuneisuus ja puhumisen taito saa minutkin flow – tilaan. Hän haluaa edistää ihmisten hyvinvointia myös pohtimalla sitä, mikä on maapallon tila ja mitä sille voi tehdä. Valitettavan suuri osa ihmisistä kun ei vielä sitä tiedosta. Ekojalanjälkeä voi pienentää kun järkeistää kuluttamisen. Hän haluaa myös herätellä ihmisiä näkemään että hetki on nyt ja yksinkin voi vaikuttaa. Haavetta kysyessäni, Tiina toteaa olevansa enemmän kuin tyytyväinen nykytilaansa. Mutta jos olisi kaikki raha ja valta, hän ostaisi kaikki metsät mitä sillä rahalla saisi, varsinkin ikimetsää, jota on yhä harvemmassa.

_MG_0016, copyright Mia Bergius

Myös yrttineuvojana toimivan Tiinan ekovinkki on:” Opettele tunnistamaan peltokorte ja nokkonen ja tee niistä hiushuuhde, hiukset kiittävät.” ”Tosin nokkonen ei ole hyväksi vaaleatukkaisille, sillä se voi tummentaa hiuksia,” Tiina vielä huomauttaa.

Tiina Heinonen
Ekokampaamo Oranssi
Palomäentie 30
33230 Tampere
050-5931721

www.kampaamo-oranssi.com