Villivihannesviikko

Villivihannekset hehkuvat nyt varsinkin Etelä-Suomessa. Vuohenputkea on saanut kerätä lämpimiltä paikoilta jo muutaman viikon ajan. Myös maitohorsma, voikukat, nokkonen ja poimulehti ovat parhaimmillaan. Sesongin kunniaksi päätin testailla viikon ajan erilaisia villivihannesruokia, joiden reseptejä löysin internetistä. Lopussa paljastan mitkä resepteistä kutkuttelivat eniten omia makuhermoja.

Vuohenputkista jauhelihaa
Viikon aloitti vuohenputkinen jauheliha, jonka kyytipoikana nautimme itse tehtyjä lohkoperunoita ja mungpavun ituja. Monet villivihannekset, myös vuohenputket kannattaa syödä nuorina. Vuohenputkisatoa voi kuitenkin korjata pihamaalta pitkin kesää, kunhan muistaa välillä niittää liiaksi rehahtaneet kasvustot.
Reseptin vuohenputkiseen jauhelihaan löysin Tuulan puutarhat -blogista

vuohenputkinen jauheliha

Oli mukavaa, että ohjeessa kehotettiin käyttämään riista- tai luomujauhelihaa. Itse kokeilin ohjetta highlanderin lihalla, jota olemme ostaneet Ekonassakin mukana olevalta Ojalan tilalta. Reseptin kaprikset sopivat yllättävän hyvin mukaan matkaan ja kun kermalla höystetään, ei voi tulla pahaa :)

Vuohenputki-kurkkuhöystö

Pihastamme löytyy runsaasti vuohenputkea, joten päätin hyödyntää sitä toistekin. Vuohenputki-kurkkuhöystö oli makoisa kokemus. Lisukkeena toimi tällä kertaa perunamuusi ja kikherneet. Kurkku sopii hyvin yhteen vuohenputken kanssa. Valmistamista seuraavana päivänä ruoka oli tosin menettänyt hohtonsa, joten kannattaakin nauttia tämä mahdollisimman tuoreena. Resepti löytyi Kotivinkin sivuilta.

vuohenputkikurkkuhöystö

Friteerattu maitohorsma

Maitohorsma on helpointa valmistaa parsan tavoin. Yksinkertainen paisto ja helpot mausteet tekevät tästä lähes pikaruokaa. Ohje löytyy vaikkapa Teemu Skogbergin ruokablogista.

friteerattu maitohorsma

Maitohorsma sopii varmasti monenkin ruokalajin kanssa. Me söimme sitä pastan ja pinaatti-fetakastikkeen lisukkeena. Kyytipoikien miettimiseen olisi voinut ehkä käyttää enemmänkin aikaa. Välillä tuli tunne, että nämä toimivat paremmin erikseen kuin yhdessä. Tästä ei ole kuitenkaan horsmaa syyttäminen.

Nokkosmunakas

Tämä toimii!

Pihallemme on ilmestynyt ainakin toistaiseksi vähänlaisesti nokkosta, joten joudun myöntämään, että korvasin osan pakastimesta löytyneellä viimekesäisellä kasvimaapinaatilla. Samoin kevätsipulin kuningasaika kaupassa taitaa olla ohi. Ainakaan itse en sitä enää löytänyt, joten kevätsipulin virkaa toimitti tällä kertaa pihallamme kasvava ruohosipuli.

Nokkosmunakas

Nokkosta on muuten pinaatin tavoin hyvä pakastaa ja muutoinkin käyttö pinaatin lailla onnistuu mainiosti. Rautaa nokkosessa on pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti ja muutoinkin se on ravintopitoisuudeltaan huippuluokkaa. Ohje nokkosmunakkaaseen löytyy täältä .

Voikukka-vuohenjuustokääryleet

Nämäkin olivat herkullisia. Vaati vain pientä näpertelyä taiteilla vuohenjuusto pihamme pikkuruisten voikukkien sisälle. Voikukista kannattaa unohtaa suuret ja sahalaitaiset. Maultaan nämä tasaisemmat ja pienemmät olivat ylivertaisia. Tähän reseptiin et montaa ainesosaa tarvitse! http://www.menaiset.fi/artikkeli/reseptit/keita_ja_friteeraa_kokkaa_rikkaruohoista_herkkuja

voikukkaa vuohenjuustolla

Poimulehtidippi

Dippikastikkeestakin voi tehdä terveellistä. Tämä dippi oli varsin kelvollista ja sopii myös vegaaneille. Hieman haasteelliseksi muodostui se, että reseptistä puuttuu ainesten määrät. Tällä kertaa dipissämme taisi olla hieman liikaa sitruunamehua. Ensi kerralla olemme viisaampia. Ohje reseptiin löytyy mainiolta hortoiluun keskittyneeltä sivustolta:
http://www.hortoilu.fi/poimulehti/.

poimulehtidippi

Viikon voittajat

Viikon voittajiksi selviytyivät nokkosmunakas ja vuohenputkinen jauheliha. Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>