Vaihda virtaa -kampanja

Teksti: Heidi Honkamäki. Kuva: Annaleena Ryömä.

Haastattelin sähköpostitse Vaihda virtaa -kampanjan koordinaattori Riitta Savikkoa. Riitalla on valoisa näkemys siitä, mitä kaikkea, pienempää ja suurempaa, voimme tehdä ympäristöasioiden hyväksi.

Tiedon välittämistä

Vaihda virtaa -kampanja välittää tietoa energiayhtiöiden tuottamasta vihreästä sähköstä sekä omakoti- tai mökkikokoluokan uusiutuvan energian pientuotannosta.

”Lomakkeen avulla oman sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön on helppoa. Samalla voi vähentää omia ilmastopäästöjään 25 prosenttia”, Riitta kertoo.

Kampanjalla on nettisivusto www.vaihdavirtaa.net, josta löytyy muun muassa tietoa vihreää sähköä myyvistä sähköyhtiöistä, sähkön hintatiedot, sekä lomake, jolla voi lähettää tarjouspyynnön sähköyhtiöille. Vaihda virtaa -kampanjan infopisteeseen voi törmätä myös erilaisissa tapahtumissa.

Vaihda Virtaa aurinkotori
Vaihda virtaa -kampanjan infopiste Aurinkotorilla Tampereella 13.5.2016. Infopistettä pitämässä Nina Hurme ja Riitta Savikko. Kuva: Annaleena Ryömä.

Elämän kunnioittamista

Kiinnostus ilmastokysymyksiin sai Riitan aikoinaan Vaihda virtaa -kampanjan toimintaan mukaan. Riitalle ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät elämän kunnioittamista ja elämisen ihmeiden ihmettelyä.

”Tämä maapallo on lukemattomien eläin- ja kasvilajien kotipaikka, ja me ihmiset olemme riippuvaisia niistä. Tämän vuoksi on tärkeätä suojata elinympäristömme elinkelpoisuutta.”

”Ympäristöhyvää” arjen teoissa

Omassa elämässään Savikko kertoo toteuttavansa ekologisia arvoja sen mukaan, mikä milloinkin on mahdollista.

”Ehkä se liittyy ajatukseen vihreistä kädenjäljistä. Sen sijaan, että murehtisi tai päivittelisi asioiden tolaa, voi yrittää tehdä jotakin asioiden parantamiseksi, pienempää tai suurempaa, omassa elämässä sillä hetkellä mahdollista.

Ekologisten jalanjälkien ja muiden ’ympäristökuormien’ aiheuttamisen lisäksi ihmiset tekevät arkisessa arjessaan ’ympäristöhyvääkin’, ja niitä hyviä kädenjälkiä voi tehdä monessa roolissa, töissä, opiskeluissa, kotona, harrastuksessa”, Riitta muistuttaa.

Jalanjäljen sijaan kädenjälkiä

Hiilijalanjäljestään huolestuneelle Riitta tarjoaa valoisampaa näkökulmaa:

”Sen sijaan, että ekotekona viilaisi jalanjälkeään, voi miettiä, tekisikö kädenjälkiä. Kädenjälki voi välillä olla oman mielipiteen sanomista kahvipöydässä, välillä ratkaisujen hakemista omissa töissä, välillä ihan vain mielenrauhan hakemista vaikka metsäkävelyltä."

Energinen ekovinkki

Riitan ekovinkki Ekona-sivuston lukijoille on kampanjan linjan mukainen:

”Sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön on ilmastoteko! Se onnistuu helposti esimerkiksi vaihdavirtaa.net-sivuston kautta, tai vaikka soittamalla sähköyhtiöön.”

Vielä Riitta vinkkaa: ”Jos toiminta uusiutuvan energian parissa kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan kampanjaa tekemään!”

Mukaan Vaihda virtaa -kampanjan sähköpostilistalle pääsee laittamalla viestin osoitteeseen tiedotus@vaihdavirtaa.net. Voit myös tulla mukaan tapaamiseen. Niistäkin tiedotetaan facebook-sivulla:https://www.facebook.com/vaihdavirtaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>