Ruokapuoti Lempi Oy

Teksti ja kuvat: Heidi Honkamäki

Herttaisesti sisustetussa ravintola-kaupassa Tampereen Tammelassa on oikea vanhanajan tunnelma. Kun astuu kadulta sisään, tuntuu kuin kaikki kiire kaikkoaisi.

”Kerran eräs asiakas totesi, että tämähän on aivan kuin se elokuvan Pieni suklaapuoti”, kertoo kauppias Sanna Iso-Markku. Haastatteluhetki sujui leppoisasti kahvilan puolella pirteän yrittäjän peratessa samalla pussillisen oreganoja.

Aina jotakin ruokaan liittyvää

Sanna on maalta kotoisin, ja hänelle on aina ollut luonnollista, että ruokapöydässä käytetään oman maan antimia. Työkseen Sanna kertoo aina tehneensä jotakin ruokaan liittyvää.

”21-vuotiaana ryhdyin Kotipizza-yrittäjäksi ja siinä vierähtikin yhdeksän vuotta. Toiset 9 vuotta olin töissä Pirkkalan lentokentän kahvilassa. Lempiin tulin yrittäjäksi 3 vuotta sitten.”

Morokin piti ruisleivästä

Ruokapuoti Lempi Oy on luomu- ja lähiruokapuoti, jossa on pieni artesaanileipomo. Myymälän valikoimiin kuuluvat juustot, kananmunat, jauhot ja hiutaleet, leipätuotteet ja vihannekset, joista suurin osa on luomua.

”Suosituimpia tuotteitamme on täällä leivottu ruisleipä, jonka Aamulehden Moron raati valitsi aikoinaan Tampereen parhaimmaksi”, Sanna kertoo.

Lounasta, suolaa ja pippuria

Lempi-puodin asiakaskunta koostuu Sannan mukaan ruokatietoisista ihmisistä, jotka ovat valmiita maksamaan vähän enemmän puhtaasta lähiruoasta.

Kahvilan puolella on arkisin tarjolla keittolounas. ”Se on laajentanut asiakaskuntaamme”, Sanna iloitsee.

”Suola ja pippuri työssäni on se, että saan tavata mitä erilaisimpia ihmisiä. Myös jotkut kahvila-asiakkaat ovat tutustuneet täällä toisiinsa, ja se tuntuu tosi kivalta.”

Tärkein ekoteko

Kun kysyin, mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät Sannalle, oli vastaus lyhyt ja ytimekäs:

”Asuin lapsuuteni maalla, lähellä luontoa. Omat vanhempani ovat olleet minulle hyvänä esimerkkinä luonnon kunnioittamisessa ja ekologisessa elämäntavassa.”

Oppimiaan arvoja Sanna voi toteuttaa työssään nykyään esimerkiksi lounaalla, jossa raaka-aineina käytetään puodissa myymättä jääneitä kasviksia. Sitä Sanna pitää myös tärkeimpänä ekotekonaan.

”Arvostan hyvin paljon lähituottajia, joiden tuotteita puodissa myydään, ja voin osoittaa kunnioitustani heitä kohtaan myös hävikkiä vähentämällä.

Oman elämän ekovalintoja

Sanna suunnittelee muuttavansa lähiaikoina puilla lämmitettävään hirsitaloon, jonka pihaan hän luonnollisesti laittaisi oman kasvihuoneen ja kasvimaan.

”Taas voin pitää hyvänä esimerkkinä omia vanhempiani, jotka elävät lähes omavaraistaloudessa.”

Kotonaan Sanna käyttää ruuanlaitossa paljon itse keräämiään marjoja, sieniä ja villiyrttejä sekä puodin myymättä jääneitä vihanneksia.

Sannan villiltä maistuva ekovinkki

Sannan ekovinkki - kuinka ollakaan - liittyy myös ruokaan:

”Toivon, että ihmiset rohkaistuisivat käyttämään yhä enemmän villiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja villiyrttejä. Ne ovat ilmaista ruokaa, maistuvat hyvältä ja ovat ravintoaineiltaan vertaansa vailla.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>