Rekolan biodynaaminen maatila

Teksti: Heidi Honkamäki
Kuvat: Rekolabiodyn Oy

Kangasalan Heponiemessä sijaitsevalla Rekolan maatilalla on viljelty biodynaamisesti 1970-luvun alusta lähtien. Vuoden 2011 sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyä ovat jatkaneet Joona Rekola sekä Henri Murto, jotka tuolloin perustivat nykyisen Rekolabiodyn Oy:n.

Pihvikarjan lihaa ja leipomotuotteita

Joona Rekolalle kotitilalla jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan liiketaloutta pääkaupunkiseudulle, mutta päätyi - omien sanojensa mukaan ”monien sattumusten kautta” - vuonna 2011 takaisin Kangasalle hoitamaan kotitilaa.

”Sitä en ole katunut”, hän toteaa.

Rekolan biodynaamisella maatilalla Joona vastaa tilan kotieläimistä ja peltoviljelystä. Tila tuottaa Limousin -pihvikarjan lihaa sekä kotileipomossa valmistettavia leipiä ja mysliä.

Rekola kertoo, että tilan asiakkaita ovat Tampereen seudulla asuvat kotitaloudet, jotka arvostavat luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti tuotettua lihaa sekä leipiä.

rekola-leivat

Ekologisuus on maatilalla tapahtuvan viljelyn perusta

Rekolan maatilalla on biodynaamisen perinteen mukaan pyritty luomaan mahdollisimman kokonaisvaltainen ravintokierto.

”Tämän ansiosta tilan ympäristön kuormitus on minimoitu”, Joona Rekola kertoo.

Omassa elämässään Joona toteuttaa ekoarvoja muun muassa suosimalla luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Hänen ekovinkkinsä Ekonan lukijoille puolestaan on:

”Suosi paikallistaloutta! Kuluta mahdollisuuksiesi mukaan mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja elintarvikkeita, palveluita ja muita tuotteita.”

emolehmat-rekola

Puutarhalta avomaavihanneksia ja -juureksia

Henri Murto on opiskellut ja harjoittanut biodynaamista viljelyä 15 vuotta. Rekolaan hän saapui vuonna 2008, kierreltyään ensin biodynaamisia tiloja maailmalla.

Maatilalla Henri Murron vastuulla on tilan yhteydessä toimiva Rekolan puutarha Ky., jonka tuotantohaarana on avomaavihannesten ja -juuresten viljely. Puutarhalta myydään tuotteita yksityisten kuluttajien lisäksi muun muassa ravintoloihin ja päiväkoteihin.

”Ihmisen rooli luonnossa on toimia hoitajana”

Henri Murrolle ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät tietoista maan, kasvien, eläinten ja ihmisten hoitamista.

”Ihmisen rooli luonnossa on toimia tasapainoittajana ja hoitajana; emme voi riistää loputtomiin ehtymättömiä luonnonvaroja, vaan kierto- sekä biotalouden on noustava yhtä arkisiksi asioiksi kuin hampaiden pesu.”

Omassa elämässään Murto toteuttaa ekoarvoja pääasiassa oman työssään, mutta myös kulutusvalinnoissaan.

”Viljelen hyvää ja terveellistä ruokaa, jonka tuottamiseen käytetty hiilijalanjälki on lähes olematon.

Pyrin myös panostamaan laatuun jokaisessa ostopäätöksessä: mietin aina, mikä on tarpeellista. Sijoitan myös laadukkaisiin työvälineisiin; ne kestävät pitkään, eikä tule tarvetta ostaa halpoja kiinakopioita, joiden tuotanto on ekologisesti ja eettisesti hyvin kyseenalaista.”

Henrin ekovinkit voisi vaikka lisätä omaan kauppalappuun joka kerta ostoksille lähtiessä:

”Tedosta valtasi kuluttajana, anna palautetta kauppiaille, panosta laatuun ja kuluta kohtuudella käyttötavaroita!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>