Ravintola C

Kesäloma oli sulkenut Ravintola C:n oven pariksi viikoksi mutta siitä huolimatta keittiömestari – ravintoloitsija Ilkka Isotalo ottaa minut vastaan haastattelutuokiota varten. Pienessä mutta tyylikkäässä ravintolassa etusijalla on hyvin tehty ja korkealaatuisista aineksista valmistettu ruokaelämys. Ilkka mainitsee läheltä tuotetun ja luomuruuan, jota Ravintola C vain ja ainoastaan haluaa tarjota. Lisänä villiyrtit, joita löytää ihan pihapiiristäkin. Kun pyritään kokonaiselämykseen, niin ruoan kuin juomankin osalta, valitaan myös juomat pääosin luonnonmukaista toimintaa kunnioittavilta viljelijöiltä. Tarjolla on myös alkoholiton juomapaketti, joka sisältää paljon itse tehtyjä, mutta myös paikallisilta toimijoilta tulevia mehuja.

Ilkan lapsuudenkodissa arvostettiin kotiruokaa eikä eineksiä syöty. Pöytään laitettiin ruokaa vaikka puolikkaasta porsaasta, josta hyödynnettiin kaikki. Näin peruskäsitys ruuasta ja sen kokonaisvaltaisesta hyödyntämisestä ravinnoksi saivat siemenensä. Poliisia Ilkasta ei tullut mutta tie vei merenkulkuoppilaitokseen, jossa hän opiskeli kokiksi. Ammattiaan hän harjoitti hetken Helsingissä mutta päätyi sitten Tampereelle ja Näsinneulaan, jossa viihtyi 7 vuotta. Heikki Ahopelto oli ja on Ilkalle esikuva lähiruuan puolestapuhujana ja näiden ajatusten innoittamana Ravintola C aloitti toimintansa vuonna 2008.

C 1

Aluksi Ravintola C tarjosi hyvää ruokaa ja juomaa, joiden raaka-aineet tuotettiin suurelta osin ulkomailta, paikallisuus oli lähinnä lisäarvo. Tällä hetkellä panostetaan kokonaisvaltaiseen elämykseen, jonka raaka - aineet ovat kokonaan, mausteita ja suklaata lukuun ottamatta, lähi- tai luomutuotantoa. Ravintolan päivä alkaa keittiön puolella jo puolilta päivin kun mm. kalat perataan, juurekset pestään ja kuoritaan. Kaikki muukin kerätään, säilötään ja valmistetaan itse. Voikukan nuput käytetään kapriksina ja nokkosen hapatustakin on kokeiltu. Näin villiyrttiaikaan Ilkka käy keräämässä villiyrtitkin itse, joten raaka - aineet taatusti ovat laadukkaita ja tuoreita. Asiakaskunta ei välttämättä ole tietoinen tästä kaikesta – olisiko kuitenkin syytä hieman kertoa tästäkin puolesta enemmän, Ilkka miettii.

C 2

Ravintola C:n perustaminen on ollut Ilkan mielestä hänen ekotekonsa, sillä se on toiminut esimerkkinä muille, ja tuonut lähi- ja luomuruokaa tunnetuksi omalta osaltaan. Suomesta löytyy yllättävän paljon erilaisia raaka – aineita mistä tehdä ruokaa, Ilkkakin joskus hämmästyy kuinka vähän hävikkiä ravintola tuottaa kun hyödynnetään kaikki mikä hyödynnettävissä on. Lähi- ja luomuruokatuotanto on tullut jäädäkseen ja se on hyvä, sillä myös maa kiittää. Omien lapsien myötä Ilkan näkemys on laajentunut siitä, kuinka tärkeää on käyttää aineksia paikallisesti ja luomuviljelynä. Maa voi hyvin näin kohdeltuna ja tuo iloa seuraavillekin jälkipolville.

C 3

Tämänkaltaisen ravintoloitsijan elämä on elämäntapa. Lähi – ja luomuruuan puolesta ei voi puhua liikaa sillä tavoitteena olisi saada ihmisten lisäämään näin tuotettujen raaka – aineiden käyttöä. Myös tietoisuutta siitä, että läheltä löytyy hyvää, puhdasta ja laadukasta, ei koskaan ole liikaa. Ilkan ekovinkki onkin että ”Tee itse ruokasi niin tiedät mitä syöt”. Toki kaikkea ei vielä ole saavutettu vaikka suunta onkin löytynyt; maalaisravintola olisi unelmien täyttymys. Eikä nyt tarkoiteta ravintolaa, joka on sisustettu maalaisromanttisesti ja jossa tarjoillaan ranskanperunoita. Unelmaravintola olisi oikeasti maalla, pellon vieressä, josta porkkanat ja muut ainekset pöytään tulisivat ja jonka asiakkaat näkisivät; laatua ja läheltä.

Ravintola C
Rautatienkatu 20, 3310 TAMPERE
010 6179 760
c(@)ravintola-c.fi

Teksti: Tiina-Mari Isomäki
Kuvat: Annaliisa Nikus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>