Puoli vuotta kompostoinnin aloittamisesta…

On tullut kuluneeksi reilu puoli vuotta siitä kun hankimme kompostorin ja aloitimme kompostoinnin. Mitä kompostorille ja sen sisällölle kuuluu nyt?

DT-keskus Kuivakäymälästä hankittu Cipax-merkkinen ystävämme tuntuu palvelevan hyvin.

Kevätauringon lämmittäessä nostimme kompostorin autotallista pihalle, entisen karjarakennuksen seinustalle. Nyt elokuussa tyhjensimme noin kolmasosan kompostorin sisällöstä kasvimaan yhteyteen sijoitettuun jälkikompostoriin, jossa tuotos saisi maata tulevaan kevääseen saakka. Tällöin levittäisimme sen kasvimaalle. Tällä välin ravinteet saisivat valua vapaasti maahan, sillä jälkikompostori on pohjastaan avoin.

Puolen vuoden kompostoitumisen jälkeen biojätteet olivat muuttaneet kovasti muotoaan ja tuotos näytti mielestäni varsin kelvolliselta! Aiemmin kompostin alaosaan pesiytyneistä muurahaisistakaan ei ollut näköhavaintoa. Googlaamalla olin ymmärtänyt, että muurahaiset kertovat kompostin olevan mahdollisesti liian kuiva. Tämän havainnon jälkeen kastelimme sisältöä pari kertaa ja nyt elokuussa kosteus olikin lisääntynyt siten, että kompostinesteitä oli kertynyt letkun kautta ulkomaailmaan desilitran verran.

DSC_0077

Cipaxin suuren vetoluukun avaamalla saattaa tarkastella koko kompostoitumisen kaarta, jossa alimmaisena oli puoli vuotta kompostoitunut tuotos ja päällimmäisenä viimeisimmät kompostoriin heitetyt jätteet. Meillä niitä edustivat mm. omenapuista pudonneet mädät omenat, joita ei nyt ajanpuutteen vuoksi ehditty pilkkoa pienempään muotoon, vaikka se suositeltavaa olisikin.

DSC_0081

Kompostointi tuntuu jo tässä vaiheessa palkitsevalta kun edistyminen on silmin nähtävää. Innolla odotamme ensi kevättä ja ravinteikkaan tuotoksen levittämistä kasvimaan rikastajaksi!

DSC_0087

Teksti ja kuvat: Sari Hämäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>