Mekaselska

Teksti ja kuva: Mira Haapamäki

Minulla oli ilo ja kunnia haastatella Mekaselskan perustajaa, Milla Havankaa pilvisenä heinäkuisena perjantaina. Iloisen elämänasenteen omaava Milla kertoi työstään ammattijärjestänä ja antoi hyviä näkökulmia kulutuksen vähentämiseen.

Kuka olet ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

- Olen Milla Havanka ja teen työkseni nykyään ammattijärjestäjän hommia. Olen siis alanvaihtaja ja ennen yritykseni perustamista työskentelin teknologian ja tietojenkäsittelyn parissa Nokialla. Kun 10 vuotta työskentelyä kyseisellä alalla alkoi tulla täyteen, aloin myös kokemaan, ettei tämä työ veisi minua eteenpäin. Siispä päätin vaihtaa kokonaan alaa ja perustaa oman yritykseni, joka kirjattiin viisi vuotta sitten kaupparekisteriin.

Mekaselska

Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

- Yritykseni nimi on siis Mekaselska ja se toimii ammattijärjestämisen alalla. Nimeä pohdin jonkin aikaa ja nimivinkkejä tuli katseltua esimerkiksi amerikkalaisilta sivustoilta, mutta ne kaikki olivat turhan pliisuja minun mieleeni. Sitten pääni sekamelskassa syttyi idealamppu ja yhtäkkiä nimi oli keksitty. Mekaselska kuulosti juuri siltä, miltä pitikin; omalta.

Ammattijärjestäjät siis nimensä mukaisesti järjestävät ja auttavat ihmisiä järjestämään kotejaan ja näin selviämään käsittämättömästä tavaranpaljoudestaan. Eikä kyse ole pelkästään yksityisistä ihmisistä, vaan myös yritykset saavat järjestäjäpalveluita halutessaan.

Tarjoan myös koiranomistajille koulutusapua pienissä arkipäivän ongelmissa.

Miksi yritys juuri tälle alalle?

- Kiinnostus alalle heräsi, kun törmäsin netissä aiheeseen. Minulla on myös vahva halu auttaa ihmisiä. Ajatuksen ja yrityksen kypsyessä ymmärsin myös, että kaappien järjestämisen lisäksi on paljon muitakin asioita, joita tulee ottaa huomioon, kuten se, että asioita voi nykyään paljon myös vuokrata ja lainata, eikä kaikkea tarvitse itse omistaa. Olen pohtinut myös miten tavarat saataisiin mahdollisimman hyvin kiertämään. Kun ne on kerran tehty, niin olisi ne myös hyvä käyttää loppuun, koska valmistukseen on todennäköisesti kulunut luonnonvaroja, joita ei pitäisi tuhlailla.

Millainen on yrityksesi kohderyhmä?

- Periaatteessa kuka tahansa voi kaivata ammattijärjestäjän apua elämässään, mutta tyypillisiä asiakkaita ovat esimerkiksi pienempään asuntoon muuttavat ihmiset, lapsiperheet ja paljon tavaroita perineet henkilöt.

Kaikki sekamelskan keskellä elävät, jotka tarvitsevat apukäsiä, apupäätä ja joskus ehkä olkapäätäkin hankalissa tilanteissaan.

Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu sinulle merkitsevät?

- Ne ovat todella tärkeitä arvoja. Ympäristön nykyinen tila huolettaa, varsinkin vanhemman näkökulmasta katsottuna jopa ahdistaa; toivon, että lapseni ja myös heidän jälkeläisensä voisivat tulevaisuudessa vielä elää tällä planeetalla.

Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

- Koitan auttaa ihmisiä löytämään omat tavaransa uudestaan ja käyttämään omistamiansa asioita tehokkaammin. Ihmisillä tuntuu olevan aina kaapeissaan tavaraa, joiden olemassaoloa he eivät edes muista, niinpä kannustankin heitä shoppailemaan omissa komeroissaan, mikä voi vähentää uuden tavaran ostamisen tarvetta. Lainaus- ja vuokrauspalveluitakin on jonkin verran saatavilla ja parhaani mukaan levitän tietoisuutta niistä vaihtoehdoista. Suosittelen myös ns. vaihtorinkien perustamista, eli perheet, kaveriporukat tai naapurustot voisivat vaihdella keskenään turhia tavaroitaan, ehkä myös hankkia jotain yhteiskäyttöön.

Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa elämässäsi?

- Kun olen nähnyt ihmisten tavaranpaljoutta paljon, olen itse karsinut kaiken turhan ostamisen pois elämästäni. Olen jo useampana vuotena jättänyt alennusmyynnit tietoisesti väliin, koska niistä yleensä tulee tehtyä ne turhimmat heräteostokset. Vaatteissa on hyvä suosia klassisia vaihtoehtoja, jotka ovat aina muodissa. Suosin kirpputoreja aina kun mahdollista.

Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

- Se, etten ole ostanut itselleni uusia vaatteita myymälöistä ainakaan pariin vuoteen ja olenkin tehnyt siitä haasteen itselleni, että kuinka pitkään pärjää ostamatta uusia.

Mikä olisi ekovinkkisi Ekona-portaalin lukijoille?

- Mene varastoosi penkomaan, mene kaivelemaan kaappejasi, tutki hyllyt, pussukat ja pahvilaatikot ja katso mitä oikeasti omistat, koska niistä voi tehdä yllättäviäkin löytöjä. Shoppaile siis omassa kaapissasi ja osta mahdollisimman vähän uutta. Vähemmän on enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>