Linnunpöntön korjaaminen ja puhdistus

Lintujen pesimäaika on käsillä. Viimeistään nyt on syytä puhdistaa vanhat linnunpöntöt, mikäli homma on vielä tekemättä.

Havaitsimme pihapuistamme löytyvän pari vanhaa linnunpönttöä, jotka selvästi kaipasivat jonkinlaista tuunausta ja puhdistamista. Puhdistus hoitui kopistelemalla vanhat sotkut pois ja huuhtomalla pöntöt puutarhaletkulla. Korjaamisessa käytimme kierrätysmateriaaleja.

Pihallamme on monenlaista aikaisemmilta omistajilta jäänyttä irtaimistoa, joka on meille sellaisenaan turhaa. Eräs tällainen asia on koirankoppi. Päätimme hyötykäyttää vanhan koirankopin ja ensimmäiseksi käyttötarkoitukseksi valikoitui linnunpönttöjen korjaaminen.

Koirankoppi

Näistä purkulaudan palasista syntyi uutta vanhojen ja kärsineiden linnunpöntön seinien tilalle. Tikka vai mikä lie käynyt kopauttelemassa pönttöjen seiniä. Sellaisen ainakin tiedän pihapiirissä hääräilevän. Myös linnunpönttöjen taustalevyissä näytti olevan paranneltavaa, joten vaihdoimme samalla nekin. Edes uusia nauloja ja ruuveja ei tarvittu, sillä pöntöissä vanhastaan olleet saivat jatkaa vielä virkaansa.

Kunnostusta kaipaavat

Toisen pöntön kulkuaukon ympärille jäi vielä kiinnittämättä metallilevy. Hoidamme tämän tarvittavat ainekset hankittuamme. Suojalevy on syytä lisätä, jotta pöntön suu jäisi rauhaan voimakasnokkaisilta lintumaailman edustajilta. Kissaa varten kiinnitimme puun ympärille puutarhaverkkoa, luulisi hidastavan kiipeämisintoa. Toisessa puussa verkko olikin jo valmiina.

Aivan sisustuslehtimatskua pönttömme tuskin ovat, mutta ah – niin retroa. Jäämme odottelemaan mitä linnut sanovat, kelpaako vai ei.

Tuunatut

Teksti ja kuvat: Sari Hämäläinen

Kommentit

  1. Sari Hämäläinen

    Toisessa pöntössä pesi kesällä 2014 pikkuvarpunen. Pääsiäisenä 2015 pönttö puhdistettiin ja jäämme odottamaan majaileeko siinä jälleen pikkuvarpunen vai joku muu asukas :)

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>