EKORU by Laurase

Teksti: Tiina-Mari Isomäki

Työhuone Lapintiellä kätkee sisäänsä kolme yrittäjää, joista Laura Saarivuori – Eskola on yksi. Laura valmistaa uusiokoruja vanhoista kolikoista, lusikoista ja leikkelehaarukoista. Silloin kun Suomessa alettiin puhua markan vaihtumista euroksi, Laura opiskeli Lempäälässä, Pirkanmaan Taitokeskuksessa metalli – artesaaniksi. Hän jäi pohtimaan mihin kaikki poistetut rahat joutuvat ja alkoi kokeilla niiden työstämistä uusiotuotteiksi. Ensimmäisten pennikorujen ostajaksi sattui asiakas, joka tahtoi Lauran koruja myös myyntiin. Tästä onnekkaasta sattumasta lähtien pennikorujen valmistamisesta tuli ammatti muiden töiden jäätyä pikkuhiljaa taka – alalle ja T:mi Laurase syntyi vuonna 2006. Laura Saarivuori – Eskola sai ”Vuoden Nuori Kädentaitaja” – palkinnon vuonna 2010.

Laurase penniriipus, pennikorvakorut

Korujen materiaalin Laura hankkii pääosin tutuilta kauppiailta ja keräilijöiltä. Niistä valmistetaan kaula- ja korvakoruja, sormuksia, kalvosinnappeja ja solmiopidikkeitä. Lauralla on oma mallisto, jota hän pyrkii uusimaan vuosittain. Koruissa näkyy tekijänsä ammattitaito korujen laadussa ja tavassa liittää osat yhteen. Asiakkaita, joita Laura tapaa mm. messuilla, kiehtoo pennikorujen nostalgisuus sekä ekologisuus mutta ovathan ne myös persoonallisia asusteita. Tilaustöitä valmistuu myös mm. syntymäpäivälahjaksi, yleensä asiakkaan omasta materiaalista.

Lauran kotiseudut ovat Pohjois – Karjalassa, Enossa. Siellä vietetyt vuodet ja lapsuudenkodista saadut luontoarvot saivat jo teini – ikäisenä Lauran miettimään maailman vääryyksiä. Pikkukylän asukkaat saivat tietoiskuja eläinten oikeuksista julisteista, joita Laura oli kylälle levitellyt. Kasvissyönti tuli myöhemmin mutta sitä Laura pitää ekotekonaan. Hän kokee kehittyvänsä siinä vuosien mittaan ja uuden oppimista kasvisruuan valmistuksesta löytyy koko ajan. Työssään käsitellessään metallia hän yrittää kertoa asiakkailleen myös sen ekologisesta puolesta koska metallia ei raaka – aineena kovin luontoystävälliseksi lueta. Jalometallit voidaan aina sulattaa ja käyttää uudestaan tai kierrättää uusiotuotteiksi, Laura muistuttaa.

Laurase kalvosinnapit

Työskentely rahojen ja vanhojen lusikoiden parissa on antanut myös paljon muuta. Asiakkaat kertovat tarinoitaan tuomistaan lusikoista ja rahojen keräilijät innostuvat kertomaan rahojen taustahistoriaa. Tämä kiinnostaa Lauraa ja on tavallaan antanut laajempaa näkökulmaa myös hänen työskentelemiseensä. Omaa keräilijän luonnettaan voi hyvillä mielin pitää yllä työn ohella ja aina tilastoista ja nippelitiedoista kiinnostuneena Laura on oman alansa löytänyt. Laura pitää todella paljon työstään, mutta jos jotakin saisi toivoa, olisi se koruntekijän paratiisi, jossa voisi nauttia lämmöstä ja valmistaa koruja palmupuiden katveessa.

Laurase 1Toive iso

Lauran ekovinkki löytyi helposti. Kasvisruokailun puolestapuhujana hän suosittelee antamaan kasvisruokailulle mahdollisuuden ja kehottaa viettämään vaikka kerran viikossa kasvisruokapäivää. Hän muistuttaa, että kasvisruokailu ei ole vain salaatin syömistä eikä täydellisyyteen tarvitse pyrkiä mutta silti pienilläkin jutuilla on merkitystä.

EKORU by Laurase
www.ekoru.fi

laurase(a)kotiposti.net
puh.040 1679 629
(sähköpostitse minut saa kuitenkin varmimmin kiinni)
http://www.facebook.com/EkoruByLaurase
Instagramissa #ekorubylaurase

2 Comments

 1. Eija Strandman

  Minkä hintaisia ovat rahasta tehdyt kaulakorut? Onko mahdollisesti 1958 vuoden kolikkoa josta haluaisin itselleni korun?

  Vastaa
 2. Laura Saarivuori-Eskola

  Hei,

  kolikkoriipuksen hinta vaihtelee, ne ovat alkaen 18e riippuen sitten itse kolikosta ja sen vuosiluvusta. Vuoden 1958 kolikosta riipuksen hinta on 45e (sisältäen mustan, säädettävän nauhan). Hopeaketjulla hinta on 65e.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>