Koneet Kiertoon

Teksti: Tiina-Mari Isomäki

Tampereen Itsenäisyydenkadulla, kerrostalon kivijalassa, aukeaa tietokoneiden paratiisi. Koneet Kiertoon on yritys, jossa käytetyt tietokoneet saavat uuden elämän. Lahjoituksena saatujen tietokoneiden kovalevyt tyhjennetään ensimmäiseksi, jottei edellisen omistajan tietoja jää koneelle. Koneisiin asennetaan Linux – käyttöjärjestelmä koska se on ilmainen ja virukseton sekä käyttää avointa lähdekoodistoa. Putsattuna ja valmiiksi asennettuna kone on valmis lähtemään uuden omistajan matkaan tai se voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

ryhmäkuva (1)

Ympäristötietoisuuden Paul Brown sai jo isoäidiltään, joka lahjoitti pikkupojalle ympäristöön, vuoriin ja järviin liittyvän tarrakirjan sekä eläinkirjan. Näiden avulla hän tuli kiinnostuneeksi luonnosta ja ympärillä olevista asioista. Aikuisena hän havahtui kaatopaikalla nähdessään tietokonevuoren, joka odotti jatkokäsittelyä. Mieleen tuli ajatus, että voisiko käytetyille koneille tehdä jotakin, jotta ne voisivat jatkaa elinkaartaan. Ajatus alkoi kyteä Paulin mielessä niin paljon, että hän päätti ottaa asioista selvää. Amerikasta, Oregonista löytyi paikka, jossa kierrätettiin tietokoneita. Siellä otettiin vastaan lahjoituksena tietokoneita, ne tyhjennettiin ja korjattiin sekä laitettiin kiertoon hyväntekeväisyyteen – sinne lähti myös Paul kesätöihin oppia ottamaan. Tämä matka oli hyvin opettavainen ja se oli esikuvana Koneet Kiertoon – yritykselle, joka näki päivänvalon vuonna 2012.

Ekologisuus merkitsee paljon niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työnkin kautta. ”Pelastetaan maailma yksi tietokone kerrallaan”, kuten Paul asian ilmaisi. Tuuli- ja aurinkovoima kiinnostavat ja Koneet Kiertoon – yrityksen perustamisen hän mainitsi elämänsä ekoteoksi kun asiaa tiedustelin. Pelkästään tietokoneen valmistukseen tuhlataan paljon luonnonvaroja ja jo siitä syystä kone olisi käytettävä viimeiseen asti. Jäimme pohtimaan uusien koneiden elinkaarta, joka lyhenee lyhenemistään. Toteamme, että vanhat tietokoneet ovat kestävämpiä, jos niitä vaan vielä jostakin saa, myös korjattuna ja uusiotuotteena.

Koneet Kiertoon – tietokoneilla ja laitteilla on 3 kk takuu, jonka aikana koneet korjataan ilmaiseksi. Seuraavien 9 kk aikana korjaukset tehdään pienellä summalla, mikäli koneeseen jotain vikaa ilmaantuu ja henkilökohtaisella palvelulla totta kai. Koneet Kiertoon neuvoo ja opastaa ja jos on kiinnostusta muutenkin tietokoneiden kanssa puuhasteluun, voi kysellä Paulilta koulutusta. Yhteistyötä on tehty mm. Mukanetin ja Tietotorin kanssa, joten asiantuntemusta ja tietojen jakamiskykyä löytyy. Koneet Kiertoon – yritykseltä voi hankkia tietokoneen vaikka iäkkäille vanhemmille, sieltä saa tuen ja perehdytyksen samalla kertaa eikä tarvitse yksin miettiä ratkaisuja, mitä koneen käyttö tuo.

Muutaman vuoden toimittuaan on selväksi tullut yksi seikka; potentiaalista asiakaskuntaa kyllä löytyy mutta mainostaminen ja tietoisuuden levittäminen vaatisi yhä enemmän volyymia. Parhaillaan on käynnissä uusien yrityskuvioiden suunnittelu, joka antaa uutta potkua tälle erittäin nerokkaalle ja kannatettavalle yritysidealle. Toivon, että ihmisten tietoisuuteen iskostuisi kierrättäminen myös elektroniikan saralla, jotta maailmasta tulisi jälleen piirun verran parempi paikka meille ja jälkipolvillemme.

Kysyn lopuksi jokaiselta haastateltavalta mikä on hänen ekovinkkinsä Ekona – portaalin lukijoille ja näin vastasi Paul: ” Poimi vieraan heittämä roska maasta kerran päivässä”.

Koneet Kiertoon, Itsenäisyydenkatu 16
Paul Brown 040-540 3340
paul.brown(a)koneetkiertoon.fi
http://www.koneetkiertoon.fi
http://www.facebook.com/koneetkiertoon

2 Comments

 1. Heikki Lahtinen

  XP kone.Vieläkö on saatavana Windows palomuurin päälle?Jos ,on,miten se laitetaan.Virheestä ilmoittaa 10047.Internet yhteyden jakaminen (ICS)

  Vastaa
 2. Paul Brown

  Hei Heikki — Itse en käyttäisi millään uhalla XP-konetta internetissä. Sekä Windows XP että Windows Vista ovat tiensä päässä. Jos on “pakko” käyttää XP:tä koska esim. jokin tietty softa toimii ainoastaan sillä, niin ehdottaisin tutustumista Wineen, joka on erilaisissa käyttöjärjestelmissä (kuten meidän asentama UbuntuMATE) toimiva Windows-emulaattori. Winen saa toimimaan niin, että XP:lle tehdyllä ohjelmalla se emuloi WindowsXP, tai vaikkapa Win98:lle tehdyllä ohjelmalla Win98.

  En itse asiassa tiedä, mitä muuta syytä voi olla käyttää tässä kohtaa XP:tä. XP-tasoiseen koneeseen saa meiltä UbuntuMATE-asennuksen, joka toimii hyvin lähellä samaa tasoa kuin XP. XP:hän oli suhteellisen kevyt ja niin on myös UbuntuMATE. Maten kanssa voi kuitenkin käydä turvallisesti netissä ja hoitaa pankki- ja kaikkia muitakin asioita.

  Mutta tervetuloa meillä käymään, niin jutellaan tarpeistasi tarkemmin vaikkapa kahvikupposen kanssa!

  -paul, Koneet Kiertoon

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>