Ekokampaamo Shanti

Teksti ja kuva: Tiina-Mari Isomäki

Astun Kuninkaankadulta rappukäytävään ja kiipeän toiseen kerrokseen Ekokampaamo Shantiin. Jo kampaamon oven sisäpuolella tuntuu kuin olisi toisessa ajassa ja toisessa maailmassa. Aika tavallaan pysähtyy ja rauha laskeutuu ylleni. Istuudun Shantin omistajan Miia Itämetsän kanssa kampaamotuoleille ja kiireisestä aikataulusta huolimatta juttelumme soljuu leppoisasti ja kiireettömästi.

Miian tie ekologisempaan elämään alkoi oikeastaan ravinnon kautta. Ensin muutettiin ravintotottumukset ja sen jälkeen jatkettiin seuraavaan elämän osa – alueeseen. Hyvin pian Miian huomio kiinnittyi myös ammattiinsa kampaajana. Helsingistä löytyi koulutus, jossa kampaajia koulutettiin ekokampaajiksi ja sinne Miiakin lähti. Sen jälkeen hän tiesi mitä haluaisi. Paluu vuokratuolille toisen omistamaan kampaamoon ei enää houkutellut koska ekokampaajan arvot eivät enää sopineet yhteen ”tavallisen kampaajan” roolin kanssa. Miian oma Ekokampaamo Shanti näki päivänvalon vuonna 2012.

ShantiDSC03124 (1)

Ekokampaamo Shantissa käytetään ekosertifikoituja tuotteita eli niiden valmistuksessa suositaan luonnollisia ja luomulaatuisia raaka-aineita. Tuotteet ovat mahdollisimman vähän prosessoituja eikä raaka – aineita tai valmiita tuotteita saa testata eläimillä eikä niiden tuotanto, käyttö tai hävittäminen saa tuottaa suurempaa haittaa ympäristölle. Hiusten värjäämiseen tarkoitetut väriaineet ovat peräisin kasveista kuivatetuista kasvijauheista. Jo kolmesta eri jauheesta voidaan sekoittaa kaikki tarvittavat värit. Ainoastaan kylmää punaista tai vaalennusta kasviväreistä ei saada. Myöskään permanentteja ei ekologisesti pystytä tekemään. Värin kiinnittyminen hiuksiin vie hieman kauemmin mutta väri pysyy kuin kestoväri.

Miian näkemyksen mukaan ekokampaamot ovat tulleet jäädäkseen. Asiakaskunta on profiloitunut 30 – 50 vuotiaisiin naisiin mutta hiusten kasvivärjäys sopii kaikenikäisille. Osa asiakkaista tulee Ekokampaamo Shantiin siksi, että ovat tietoisia synteettisten hiusvärien kemikaaleista ja niiden haitallisuudesta ja haluavat luonnollisemman ja hellemmän värjäyksen hiuksillensa. Valitettavan moni on jo allergisoitunut synteettisten väriaineiden sisältämille aineille mutta onneksi tietoisuus hiusten värjäämisen ekologisemmasta vaihtoehdosta on lisääntynyt. Miia luonnehtii itseään holistiseksi ekokampaajaksi eli hän haluaa nähdä ihmisen kokonaisuutena, kokonaisvaltaisemmin. Siksi Shantissa on tarjolla myös mm. hiusten energialeikkausta ja intialaista päähierontaa.

Ekologisuus on osa Miiaa ja hänestä pienetkin teot ympäristölle ovat myös itselle hyväksi ja se luo luonnostaan positiivisen kierteen, jossa kaikilla on hyvä olla. Työssään hän toteuttaa elämäntapaansa sen lisäksi että luonnollisena osana elämään kuuluu myös luomu – ruoka ja kaikki ekologiset teot, joihin voi vaikuttaa valinnoillaan. Ekoteokseen Miia kertoo villiyrtteilyn. Luonnosta löytyvä vihreä on puhdasta ja tuoretta, tietää mitä syö ja voi jättää kaupan salaatit ostamatta. Samalla säästää luontoa - villiyrtin kun saa ilman pakkausjätettä.

Ekovinkikseen Miia miettii jotakin hiuksiin liittyvää ja sanookin hetken mietittyään että ihmiset voisivat siirtyä palashampoon käyttäjiksi, sillä se on ekologisempi vaihtoehto. Shampoopalan sisältämät aineet ovat tunnettuja, yleensä luonnollisia ja luonnosta peräisin olevia raaka – aineita eikä siitä synny haitallista muovijätettä niin kuin shampoopullosta. Yhdyn mielelläni Miian vinkkaukseen sillä itse olen käyttänyt jo pitkään palashampoota eikä paluuta synteettisiin shampoihin enää ole.

Ekokampaamo Shanti
Kuninkaankatu 15 B 7, 2.krs
33210 Tampere
p. 040 9676262

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>