Ekokampaamo Oranssi

Teksti: Tiina-Mari Isomäki
Kuvat: Copyright Mia Bergius

Rankkasateen saattelemana saavun Pyynikille, Ekokampaamo Oranssiin. Istuudumme ekokampaaja Tiina Heinosen kanssa punaisille nojatuoleille, saan käteeni kupin yrttiteetä ja hetki on näin rauhoitettu haastattelutuokiolle. Ekokampaamo Oranssista saa hiusten energialeikkauksen, joka on kokonaisvaltainen hiustenleikkaustyyli sekä hiusten kasvivärjäystä, joka värjäämisen ohella myös hoitaa hiuksia. Palvelutarjonnassa on hoitoja myös merilevällä, savella ja turpeella sekä intialaista päähierontaa, joka on vanha, Intiasta kotoisin oleva itsehoidon muoto. Tiinalle ekokampaajana on tärkeää huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti, jolloin hiusten lisäksi hoidetaan myös mieltä ja kehoa. Käytettävien aineiden ainesosiin kiinnitetään tuotteissa erityistä huomiota. Pyritään välttämään turhia kemikaaleja ja suosimaan luomu- ja ekologisia raaka-aineita, sillä luonnosta saa paljon hiusta hoitavia raaka – aineita. Ekokampaamo Oranssi kiinnittää huomiota myös muussa toiminnassaan ekologisuuteen mm. käyttämällä ekosähköä ja niin kierrättämällä jätteet kuin käyttämällä kierrätystekstiileistä tehtyjä värjäysmyssyjä ja hiustenleikkauskappoja.

_MG_9985, copyright Mia Bergius

Tiina Heinonen on kasvanut maalla ja kertookin saaneensa sieltä perintönä rakkauden luontoon. Ekologisuus ja ympäristönsuojelu ovat Tiinalle 100 % henki ja elämä, pohja ja perusta, siitä ponnistetaan ylöspäin. Tehtyään parturi – kampaajan töitä 15 vuotta, tuli henkinen ahdistus ja ristiriita työssä toteutettavan ideologian ja henkilökohtaisten arvojen välillä. Onneksi löytyi ekokampaaja – koulutus, josta Tiina valmistui 2010 ja tiesi sen jälkeen löytäneensä rauhan ja oman paikkansa. Entinen, ”tavallinen” kampaamo, vaihtui ekokampaamoksi ja muutti Ylöjärveltä Tampereen Palomäentielle, ollen näin ensimmäisiä tamperelaisia ekokampaamoita. Vanha asiakaskunta seurasi osittain matkassa mukana, mutta osalle muutos luonnollisuuteen ei ollut oma juttu. Tuntien Tiinan, he kuitenkin toivottivat onnea uudelle suunnalle ja löytämälleen tielle. Ekokampaamo Oranssin asiakaskunta koostuu tänä päivänä ekologisista asioista kiinnostuneista naisista mutta myös miehet ovat tervetulleita ekokampaamon asiakkaiksi.

_MG_0034, copyright Mia Bergius

Ekokampaaja – koulutukseen haluavia on tänä päivänä huimasti enemmän kuin Tiinan opiskeluaikana. Koulutus annetaan parturi – kampaajan peruskoulutuksen saaneelle lisäkoulutuksena ja osittain varmaan siksi kaikki eivät siirry kokonaan pois synteettisistä aineista. Kuuleman mukaan vain murto – osa valmistuneista olisi jatkanut vain ekokampaajana. Ekokampaajat ry. on osa Suomen Ekoyrittäjät ry:tä, mutta siihen kuuluminen ei takaa sitä, että ekokampaamo olisi vain kasviperäisiä, ekologisia ja biologisia tuotteita käyttävä kampaamo. Jonkinlainen sertifikointi eli laatuluokitus olisi Tiinan mielestä järkevää myös ekokampaamoille, sillä silloin kuluttaja tietäisi, millainen hänen käyttämänsä kampaamo on. Tämä lisäisi rehellisyyttä asiakkaita kohtaan ja säilyttäisi sen arvon ja laaduntakeen ekokampaamoille, joka niille kuuluu.

_MG_0075, copyright Mia Bergius

Tiinan innostuneisuus ja puhumisen taito saa minutkin flow – tilaan. Hän haluaa edistää ihmisten hyvinvointia myös pohtimalla sitä, mikä on maapallon tila ja mitä sille voi tehdä. Valitettavan suuri osa ihmisistä kun ei vielä sitä tiedosta. Ekojalanjälkeä voi pienentää kun järkeistää kuluttamisen. Hän haluaa myös herätellä ihmisiä näkemään että hetki on nyt ja yksinkin voi vaikuttaa. Haavetta kysyessäni, Tiina toteaa olevansa enemmän kuin tyytyväinen nykytilaansa. Mutta jos olisi kaikki raha ja valta, hän ostaisi kaikki metsät mitä sillä rahalla saisi, varsinkin ikimetsää, jota on yhä harvemmassa.

_MG_0016, copyright Mia Bergius

Myös yrttineuvojana toimivan Tiinan ekovinkki on:” Opettele tunnistamaan peltokorte ja nokkonen ja tee niistä hiushuuhde, hiukset kiittävät.” ”Tosin nokkonen ei ole hyväksi vaaleatukkaisille, sillä se voi tummentaa hiuksia,” Tiina vielä huomauttaa.

Tiina Heinonen
Ekokampaamo Oranssi
Palomäentie 30
33230 Tampere
050-5931721

www.kampaamo-oranssi.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>