Ekokampaamo Luonnonhelmi

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan Ekokampaamo Luonnonhelmen naiset Milla Joska ja Tiia Tuomisto vastasivat haastattelukysymyksiin sähköisesti.

Teksti: Mira Haapamäki
Kuvat: Ekokampaamo Luonnonhelmi

Kuka olet/keitä olette ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

Milla Joska
: Jyväskylästä kotoisin oleva kampaaja-kosmetologi. Oma kampaamo-kauneushoitola on ollut pystyssä kuusi vuotta ja ekokampaamo vuoden verran. Ennen yrittäjyyttä olin työntekijänä toisen palveluksessa 10-vuotta. Yrittäjyyden aloitin itsekseni, mutta pikkuhiljaa yritys kasvanut ja tiimissämme on tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Luonnonhelmi milla

Tiia Tuomisto: Olen Kauhajoelta lähtöisin oleva parturi-kampaaja/ekokampaaja. Olen ollut alalla kuusi vuotta ja ekokampaajana näistä kaksi viimeisintä. Kun Studio Helmi avasi isommat tilat vuonna 2012, kuulin vapautuvasta työpaikasta Marilta, jonka kanssa olimme olleet työkavereita jo edellisessä työpaikassamme. Perustin toiminimen ja hyppäsin mukaan Helmeen.

Luonnonhelmi tiia

Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

Hius ja Kauneus Studio Helmen "ekologinen pikkusisko" Ekokampaamo LuonnonHelmi avattiin kesäkuussa 2015 ja se tarjoaa ekologisia kampaamopalveluita.

Studio Helmi on palvellut asiakkaitaan vuodesta 2010 tarjoten kaikkia perinteisiä kampaamo- ja kauneushoitolapalveluita.

Mistä syntyi idea/tarve kampaamopalveluiden erottamiseen?

Tiia: Studio Helmessä on tarjottu ekologisia kampaamopalveluita 2014 lähtien, kun kouluttauduin ekokampaajaksi. Huomasin jo kouluaikana, että haluan keskittyä ekopalveluihin jossain vaiheessa kokonaan.

Milla: Ekologisten palveluiden tarjoaminen tavallisten kampaamopalveluiden rinnalla rupesi kuitenkin tuntumaan siltä, että olisi hyvä olla kokonaan oma tila rauhoittumiseen ja poissa kampaamokemikaalien tuoksuista. Siitä lähti ajatus laittaa kokonaan toinen toimipiste pelkästään ekologisten palveluiden tarjoamiseen. Tällä seudulla ei ekokampaamoita ole lainkaan, joten ajatus kyllä jännitti aluksi, että kuinka pelkkä ekokampaamo otettaisiin vastaan.

Miten homma käytännössä toteutettiin ja mitkä siinä olivat suurimmat haasteet?

Milla ehdotti, että tuossahan tuo pieni liiketila on vielä vapaana. Sitä mietittiin yön yli ja seuraavana aamuna siitä soitettiin ja se vuokrattiin. Sitten Millan isä kutsuttiin paikalle sahoineen ja vasaroineen. Suurimmat haasteet olivat varmaankin remontin tiukassa aikataulussa... Oli suunnilleen neljä viikkoa avajaisiin ja homma piti toteuttaa muiden töiden ohella.

Sisustus on täysin kierrätettyä, joten haastetta toi myös löytää tarpeelliset huonekalut / esineet eri kirppareilta. Myös remontti toteutettiin lähes kokonaan kierrätetyistä materiaaleista, maaleista yms. Liikkeen ainoat uutena ostetut asiat ovat ajanvaraus- ja kassajärjestelmää varten ostettu tietokone sekä puhelin.

Luonnonhelmi liiketila1


Millainen on yrityksesi kohderyhmä, vaikuttiko kampaamopalveluiden erottaminen kohderyhmään mitenkään?

Meille ovat tervetulleita kaikki.

Nyt kun ekopalvelut ovat erillisessä tilassaan ja nimeen voitiin lisätä Ekokampaamo, niin asiakkaat löytävät meidät helpommin.

Oma tila on tuonut asiakkaiksi hajusteherkkiä, väreille allergisoituneita ja sellaisia, jotka eivät ole voineet "tavallisessa" kampaamossa asioida. Myöskin useat perinteisen kampaamon puolella asioivat haluavat ainakin kokeilla ekologisia palveluita.

Millaisia odotuksia asiakkailla on ekokampaamopalveluita kohtaan, verrattuna tavalliseen kampaamoon?

Moni varaa ajan luettuaan ekologisista kampaamopalveluista netistä, tuttavan suosituksesta tai kokeilunhalusta. Toisilla ei ole juuri mitään odotuksia ja yllättyvät, miten kiiltäviä ja pitkäkestoisia värejä kasveilla saa aikaan. Välillä odotukset ovat todella korkealla, silloin täytyy muistuttaa, että vaikka olen koulutukseltani kampaaja, niin kasveilla väriskaala on hieman suppeampi ja esimerkiksi vaalennus ei ole mahdollista.

Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkisevät sinulle? Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

Tiia: Ekologisuus on osa perusajatteluani. Koen, että kuluttajana olen vastuussa ostopäätöksestä aina tuotteen kierrättämiseen asti. Ekokampaajan koulutuksessa painotetaan paljon vastuuta ottaa tuotteista selvää. Kun ekokampaaja on tämän pohjatyön tehnyt ja päätynyt tiettyihin tuotesarjoihin, niin asiakkaan ostopäätökset hieman helpottuvat.

Milla: Elinympäristömme tila ja tulevaisuus ihan maailmanlaajuisesti huolettaa, joten yritän kiinnittää kampaamoideni toiminnassa huomiota kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti toimimiseen, erityisesti lajittelu, energiankulutus ja monet pienet asiat huomioon ottaen. Tiian ekokampaajan koulutus ja ekologiset esimerkit vaikuttivat paljon omaankin ajattelutapaan ja työympäristössämme alkoi myös näkyä kiinnostusta ekologisempia toimintatapoja kohtaan. Oma ekokampaajan koulutukseni tietysti syvensi halua tehdä omalta osaltaan parhaansa ympäristömme eteen.

Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa henkilökohtaisessa elämässäsi?

Tiia: Pyrin huomioimaan ekologisuuden niin monessa kuin vain mahdollista. Suosin kirppareita, en osta turhia, meillä on kotonakin ekosähkö, kierrätän, kuljen pyörällä ja käytän julkista liikennettä. Kahden vuoden aikana koko kosmetiikkavalikoimasta ja siivousaineista olen karsinut turhat pois ja vaihtanut kokonaan ekologisiin ja jätin lihan pois ruokavaliosta.

Milla: Olen vähentänyt valtavasti turhia hankintoja, kiinnittänyt paljon huomiota energiankulutukseen, kierrättämiseen, lajitteluun ja moniin arjen asioihin kuten autottomuus, ruokatottumukset ja hävikki, vaatehankinnat, siivous, pyykinpesu yms... Olen myös vaihtanut päivittäiskosmetiikkaani ja hiustuotteita (joista en ikinä olisi voinut kuvitella luopuvani!) ekologisempiin tuotteisiin.

Luonnonhelmi liiketila2 (1)


Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

Tiia: Pitäisin ekokampaajan koulutusta yhtenä tärkeimpänä, sillä se on tuonut paljon hyviä muutoksia työympäristöön, mutta myös kotona tehtäviin ekotekoihin. Kun ensin vaihdoin kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan, huomasin pian etsiväni ekompia vaihtoehtoja myös pyykinpesuun ja siivoukseen.

Milla: Omien tottumusten pienet muutokset ekologisempaan suuntaan, sekä ekokampaajatutkinnon lopputyö jossa aiheena "kampaamoiden ympäristövastuu", jonka tekemisen myötä oma tietoisuus lisääntyi monien asioiden kohdalla, joiden en aiemmin oikeastaan ollut ajatellut vaikuttavan ympäristömme tulevaisuuteen.

Mikä olisi ekovinkkisi Ekona - portaalin lukijoille?

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä!

Toisen vanha on toisen uusi, hanki ja luovu tavaroista kierrättämällä :) Jos pitää hankkia uutta, osta vain kestäviä tavaroita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>