DT-keskus Kuivakäymälä

Teksti: Heidi Honkamäki

Minulla oli ilo haastatella yrittäjä Raini Kiukasta omassa toimistossaan DT-keskuksen myymälässä Tampereen kupeessa Kangasalla. Haastattelun lopussa Raini antaa ekovinkin, joka on jokaisen helppo toteuttaa omien mahdollisuuksien mukaan vaikka jo tänään!

1. Kuka olet ja millaisen tien olet kulkenut tullaksesi tähän yritykseen?

Olen Raini Kiukas ja tieni tänne on ollut pitkä ja polveileva. Juuret juontavat jopa 1970-luvulle asti. Kun aikoinaan hoidin Espoon kaupungissa haja-asutusalueiden jätevesiasioita, tulivat tuolloin kaikenlaiset huussit tutuiksi.

Kangasalla olen toiminut ympäristönsuojelusihteerinä. Kangasalla vesistöllä on tärkeä merkitys, sillä täällä pinta-alasta on yli neljäsosa vettä ja alueen jakaa keskeltä harjujono, jossa on kunnan tärkeät pohjavesialueet. Meillä on myös likaisia järviä, esimerkiksi Kirkkojärvi. Haja- ja vapaa-ajanasutuksesta peräisin olevat ravinteet rehevöittävät järviä siinä missä teollisuuden ja maataloudenkin vedet.

Vuonna 2002 perustimme Käymäläseura Huussi ry:n, joka on kuivakäymälöihin ja ekologiseen sanitaatioon erikoistunut asiantuntijaorganisaatio. Samoihin aikoihin jouduin lonkkaleikkauksen jälkeen mietiimään sellaista työtä, jossa ei tarvitsisi istua kahdeksasta neljään. Vuonna 2004 perustimme sitten mieheni Pentin kanssa DT-keskuksen.

DT-keskus IMG_1996

2. Mikä on yrityksesi ja mitä se tekee?

Yritykseni on DT-Keskus Kuivakäymälä. Myymme kuivakäymälälaitteita ja niiden tarvikkeita ja varaosia sekä jätevesilaitteita haja-asutusalueille. Tarjoamme tuotteiden lisäksi myös suunnittelu- ja huoltopalveluita. Olemme asiakkaan mukana aina suunnittelusta toteutukseen, myös ongelmien sattuessa. Meiltä voi kysyä:

- mökkitalkkaripalveluita
- jätevesisuunitelmia
- kuivakäymälöiden asennuksia
- jätevesijärjestelmien asennuksen valvontaa
- pienpuhdistamoiden huoltoa

3. Millainen on yrityksesi kohderyhmä?

Haja-asutusalueilla asuvat ja mökkiläiset. Tuloillaan oleva asia on kuivakäymäläpalveluiden järjestäminen erilaisissa tapahtumissa.

4. Mitä ekologisuus ja ympäristönsuojelu merkitsevät sinulle?

Ne ovat ihan perusajatuksiani. Monin keinoin olen miettinyt, miten niitä voisi tuoda myös muiden ihmisten elämään.

5. Miten voit toteuttaa näitä arvoja käytännössä työsi kautta?

Tässä työssä pystyn toteuttamaan niitä hyvin. Mutta unelmoin myös maailmasta, joka toimisi ilman rahaa. Joskus arvoni ja bisnes törmäävät toisiinsa. Mutta bisnes on vain hyväksyttävä, sillä jostakin se leipä on saatava.

6. Miten toteutat ekoarvoja ja -valintoja omassa elämässäsi?

Minulla on pieni kasvimaa jota ravitaan kotikompostilla. Käytämme oman maan yrttejä todella paljon. Kun flunssa uhkaa, otan yrttisiirappia, joka tehoaa aina. Ja tietenkin lajittelemme jätteemme.

7. Mikä on tärkein ekotekosi tähän asti?

DT Keskuksen perustamisen lisäksi tänä keväänä toteuttamamme Hiedanrannan kuivakäymäläkeskus. Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle perustetun kulttuurikeskus Kuivaamon sisälle on asennettu kaksitoista erottelevaa kuivakäymälää ja kuusi vedetöntä pisuaaria. Lisäksi invavessassa on kompostoiva kuivakäymälä.

Ensimmäisen kerran Kuivaamon kuivakäymäläjärjestelmää päästiin käyttämään tänä kesänä SWÄG -festivaaleilla. Jatkossakin kaikki alueen tapahtumissa kävijät saavat kerrankin hajuttoman ja mukavan käymäläkokemuksen, eikä koko hommaan käytetä tippaakaan vettä! Myös ravinteet käytetään osin alueella hyödyksi tänä kesänä.

8. Mikä olisi ekovinkkisi Ekona-portaalin lukijoille?

Suosittelisin kaikkia ihmisiä menemään ulos ja tutustumaan siihen omaan lähiluontoon ja sen erityispiirteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>